Musiikki parantaa treenitehoasi

Treenimusa parantaa tutkitusti harjoitustehoa. Oikein valittu musiikki myös edistää palautumista, kun taas väärä musiikkivalinta hidastaa sitä.

Mitä musiikki saa aikaan?

Musiikki pienentää koetun rasituksen tasoa verrattuna tilanteeseen, jossa treenataan samalla teholla ilman musiikkia. Treenin aikana voi keskittyä vain vaihtelevaan määrään ärsykkeitä. Niitä ovat tietenkin harjoitussalilla tai lenkkipolulla hikoilevat, hyvännäköiset kanssaliikkujat, mutta valitettavasti myös lihasten kuupalle lähettämät väsymysviestit: jalat väsyvät ja happi käy vähiin. Musiikki tuo uuden ärsykkeen, jolloin ainakin jälkimäiset väsymysviestit jäävät vähemmälle huomiolle.

Aloittelijat hyötyvät eniten

Musiikki vähentää koetun rasituksen tasoa ja lisää treenin miellyttävyyttä eniten aloittelijoilla. Siksi erityisesti treeniuraansa käynnistelevän SuomiMiehen kannattaa laittaa Reetua tai rokettirollia kuulokkeisiin.

Tehot irti nopealla musiikilla

Nopeatempoinen musiikki aiheuttaa kropassa fysiologisia reaktioita. Syke nousee helpommin ja tällainen musiikki myös lisää kuin itsestään liikenopeutta. Kroppa pyrkii mukauttamaan toimintojaan musiikin tahtiin. Myös nouseva volyymi kohottaa vireystilaa, sillä kovat äänet ovat alun perin ihmiselle varoitussignaali. Hevibändin vahvareita ei kuitenkaan tarvitse vuokrata eikä tärykalvojaan rikkoa. Riittää, että musiikki kuuluu selvästi.

Pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä kannattaa kuullella hieman hidastempoisempaa musaa. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että nopeaa musiikkia kuuntelevat aloittavat pitkät treenit hieman turhan kovaa ja hyytyvät loppua kohti enemmän kuin rauhallista musiikkia kuuntelevat.

Rauhallista meininkiä palautumiseen

Iltaisin kannattaa menetellä juuri päinvastoin. Rauhallinen ja hidastempoinen musiikki illalla ennen nukkumaanmenoa laskee sykettä ja verenpainetta. Myös unen laatu paranee. Illalla ei kannata kuunnella nopeaa heviä tai konemusaa. Se ei edistä kropan fysiologista rentoutumista, vaikka se mieluista olisikin. Silloin SuomiMiehen kannattaa kaivaa hyllystä jotain hieman kutumusan tyyppistä kamaa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Jiri Halttunen

Lähteet:
Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Evaluation on the effects of relaxing music on the recovery from aerobic exercise induced fatigue. 2008:48.
Journal of Sport Sciences. Exercise, music, and the brain: Is there a central pattern generator? 2010:28.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö