1. Reippaile ruuan päälle
Jouluruoka on usein raskasta. Rasvaa löytyy yllin kyllin, eikä hiilihydraateissa pihistellä. Myös ruokien valikoima on runsas, mikä saa meidät yleensä syömään automaattisesti enemmän. Mutta joulu on kerran vuodessa! Ei silloin tarvitse pohtia hiki päässä, mitä voi syödä.
Silti ruuasta voi tulla ähky ja veltto olo. Onneksi voit kampittaa sitä pienellä reippailulla ja alkaa samalla rakentaa itsellesi hyvää tapaa vuodelle 2019. Kevyt ja lyhyt liikunta ruuan päälle tasaa verensokerin heilahteluja ja eräänlaista ”rasvahyökkäystä”, jolle verisuonesi raskaan aterian jälkeen altistuvat.
Jo tekemällä 20–30 minuutin kävelyn ja ajankäytön salliessa muutaman lihaskuntoliikkeen siihen päälle, voit tasata tehokkaasti tätä verensokerin heittelyä ja vireystilan nuukahdusta. Tällä lyhyellä liikuntatuokiolla on myös iso, välitön vaikutus veren rasva-arvoihin, kuten voit tästä treenivinkistä lukea.
Kun kokeilet tätä tapaa joulunpyhinä ja huomaat sen vaikutuksen, on siitä helpompi tehdä jatkuva myös alkavalle vuodelle, vaikkapa lounaiden tai päivällisten päälle.
2. Kokeile uusia arkirutiineja
Arjessa on monesti sellainen hönkä päällä, että asiat tapahtuvat pitkälti autopilottina. Jouluna tilanne rauhoittuu. Silloin voit kerrankin rauhassa pohtia, että mitäpä jos oikeasti jättäisin sen auton 500–800 metrin päähän marketista? Tai kävelisin ne pikku matkat, jotka yleensä taittuvat jopa nopeammin jalan kuin autolla sompaillessa. Mieli on vastaanottavaisempi muutoksille ja ehdit harkita niitä paremmin.
Saatat äkkiä huomata, että arkeen tulee vaikkapa 3 000–5 000 askelta lisää kuin itsestään – ja ilman, että se mitenkään hidasta asioiden sujumista.
3. Pidä oma harjoitusleiri
Jos olet tavoitteellisempi treenaaja ja haluat todella keskittyä harjoitteluun, joulunpyhiin ja väliviikolle sopii huippu-urheilijoilta lainattu ajatus treenileiristä. Voit keskittyä lähes 100 %:sesti harjoitteluun, ruokailuun ja lepoon. Satsaa etupäässä treenin laatuun. Tee huolellisemmat ja pidemmät verryttelyt ja kokeile vaikkapa muutamia mentaaliharjoittelun kikkoja.
Voit myös maltilla lisätä treenimäärää. Vältä kuitenkin poskettomia hyppyjä määrässä. Siitä ei useimmiten hyvä seuraa, kuten voit tästä vinkistä lukea.

4. Suunnittele vuotta 2019
Arjen hässäkän helpottuessa on hyvä myös istua rauhassa alas ja laatia tavoitteita tulevalle vuodelle. Mitä haluan kuntoilulta ja hyvinvoinnilta? Mitä minun pitää tehdä tähän päästäkseni? Mitä haasteita eteen voi tulla ja miten selvitän ne? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joihin kannattaa mietiskellä vastaukset ihan paperille. Silloin ne ovat ylhäällä ja sitoudut niihin paremmin. Tee sitten valmisteluvaihe. Milloin aloitat, missä aloitat ja miten?
Sitten vaan kohti liikunnallisempaa ja terveempää vuotta 2019!
Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen