8 syytä mennä metsään

Vain viisi prosenttia Helsingin ja Tampereen kaltaisissa suurissa kaupungeissa asuvista on kaupungin vilskeessä kuin kalat vedessä, eivätkä juuri kaipaa luontoa. Mies on siis pohjimmiltaan metsäläinen ja viihtyy luonnonympäristössä kuin kotonaan. Kävelylenkki metsässä parantaa niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia. Tässä kahdeksan syytä mennä metsään!

 1. Kaupunkiympäristön epämiellyttävät maisemat, kuten betoniviidakot ja teollisuusalueet saavat helpommin ahdistuneeksi, ärsyyntyneeksi, masentuneeksi ja turhautuneeksi. Poispääsy muuttaa näitä tunnetiloja positiivisemmiksi.
 2. Metsäretki tarjoaa stressinlievitystä epäpuhtausstressistä kärsivälle keholle. Metsässä samoillessa kroppa ei altistu kaupunkiympäristön pölylle, saasteille eikä mikrohiukkasille.
 3. Metsäkävely on tehokkaampaa treeniä. Metsän vaihteleva maasto tuo harjoitukseen intervalliluonnetta. Syke nousee vastamäissä korkealle ja tasoittuu tasamaalla. Sammalenkaltainen, joustava ja vaihteleva alusta myös lisää kävelyn energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja.
 4. Metsälenkki pidentää yöunta. Japanissa on muutakin kuin luotijunia. Tässä metsäisessä maassa havaittiin, että kahden tunnin samoilu metsässä pidensi yöunta lähes tunnin. Kävelijät kokivat myös unen laadun parantuneen.
 5. Kaupunkiympäristössä on SuomiMiehelle paljon stressiä lisääviä ärsykkeitä. Vilkkuvia valoja, päriseviä pyöriä, kadun vilinää ja niitä houkuttelevia baareja. Epäluonnollisten ärsykkeiden vähentäminen rauhoittaa.
 6. Pumppu voi paremmin. Ennenaikaisen kuoleman ja sydän- ja verisuonitautien riski on pienempi alueilla, joilla puita on vielä pystyssä betonin keskellä. Taustalla voi olla juuri stressiä lievittävä vaikutus.
 7. Metsälenkki parantaa tasapainoa, koska epätasaiset alustat laittavat kropan tukilihakset ja tasapainoon vaikuttavat elimet tiukasti hommiin. Tämä tuntuu seuraavana päivänä kummana kipuna lihaksissa, joita et tietänyt kropasta edes löytyvän.
 8. Metsästä voi bongata tirpposia. Nämä tirpposet eivät tosin kaupunkitirpposten lailla hakeudu kuin magneetin vetäminä välittömään läheisyyteen, vaan ne pyrähtävät pääsääntöisesti karkuun. Mutta ei se mitään, nämäkin ovat silti mielenkiintoisia tarkkailukohteita.
Metsäretki on edullista stressinlievitystä.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri

Lähteet:
Morita ym. 2011. A before and after comparison of the effects of forest walking on the sleep of a community-based sample of people with sleep complaints. Biopsychosocial medicine. 5:13.
Tyrväinen ym. 2007. Luonnon merkitys kaupunkilaiselle ja vaikutus psyykkiseen hyvinvointiin. Metlan työraportteja. 52:57-77.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

 • Liikkuva aikuinen
 • Opetus ja kulttuuriministeriö
 • Sosiaali- ja terveysministeriö