Aamulenkille tyhjällä vatsalla – hyötyä vai ei?

Rasvahan palaa parhaiten säntäämällä aamulenkille tyhjällä mahalla, vai palaako sittenkään? Onko tässä suosituksessa mitään järkeä, vai kannattaako mieluummin kääntää kylkeä, kun naapurin isäntä kirmaa maha mouruten lenkkipolulle? Katsotaan, mitä mahdollisia hyötyjä tästä sitkeänä myyttinä elävästä treenisuosituksesta on.

Rasva palaa paremmin – ainakin treenin aikana

Jos aamulenkille säntää ilman aamiaista, elimistö nappaa hieman suuremman osuuden lenkillä poltetuista kaloreista rasvasta. Peruspulliainen pystyy parhaimmillaan polttamaan rasvaa suunnilleen 0,6 grammaa minuutissa, joten vaikkapa 45 minuutin lenkillä rasvaa kuluu maksimissaan 27 grammaa.

Rasvaa siis palaa treenin aikana joka tapauksessa melko vähän, ja tyhjällä mahalla treenaamisen lisähyödyt treenin aikana palavan rasvan suhteen jäävät muutamaan grammaan per treeni.

Kroppa oppii käyttämään rasvaa treenin aikana

Kun maha aamulla kurnii, elimistöllä ei ole yhtä paljon hiilihydraatteja käytettävänä, joten sen on pakko repiä energiaa hieman tehokkaammin rasvasta. Siksi tyhjällä mahalla treenaaminen aamutuimaan voi silloin tällöin käytettynä konstina auttaa kestävyyslajeja harjoittelevaa tehostamaan rasvankäyttöä treenin aikana.

Rasvanpoltto lepotilassa hidastuu

Tutkijat ovat havainneet, että aamupalan jälkeen tehty treeni kiihdyttää kalorinkulutusta ja rasvanpolttoa lepotilassa jopa vuorokauden ajaksi. Kun lenkki tehdään tyhjällä vatsalla, kroppa käy hitaammilla kierroksilla seuraavan vuorokauden ajan. Laihdutuksessa on kyse siitä, kuinka tehokkaasti rasvaa palaa vuorokauden ympäri – pari treenin aikana poltettua lisägrammaa eivät tässä kokonaisuudessa paljoa paina.

Treeniteho laskee

Aamulla voima ja kestävyys ovat heikoimmillaan. Myös niillä, jotka pitävät itseään aamuvirkkuina. Treeniteho laskee vielä enemmän, jos lenkille on vääntäydyttävä kurnivan pakin kera. Jos treeniteho laskee, kalorinkulutus laskee, ja samalla tippuu myös poltetun rasvan määrä.

Suositukset

  • Jos aamutreeni tyhjällä mahalla sopii sinulle, voit huoletta pitää tämän tavan ohjelmassasi. Se voi olla aivan loistava terveystapa. Mitään merkittävää lisähyötyä rasvanpolttoon et siitä kuitenkaan saa. Kokeile silti pientä, kevyttä aamupalaa ennen treeniä. Se todennäköisesti parantaa tuloksiasi pitkällä aikavälillä.
  • Jos olet aamutorkku ja tyhjällä mahalla treenaaminen tuntuu todelliselta tervanjuonnilta, sinun ei ole mitään järkeä sännätä lenkille pakki kurnien. Tee treeni hyvällä omatunnolla itsellesi parhaiten sopivaan aikaan. Et saa itsesi kiduttamisesta mitään lisähyötyä – päinvastoin, rasvanpolttotuloksesi voivat pitkällä aikavälillä jopa huonontua, ja ketutuksen maksimointi on harvemmin hyvä keino saavuttaa kestäviä treeni- ja painonhallintatuloksia. Muista myös, että ruokavalion rooli on painonpudotus- ja rasvanpolttotuloksissa joka tapauksessa liikuntaa suurempi.

 

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Jiri Halttunen

Lähteet:

Paoli ym. 2011. Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 21:1.(48-54)

Atkinson, G & Reilly, T. 1996. Circadian variation in sport performance. Sport Medicine. Arp; 21(4):292-312.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö