Tärkeää on keskustella tuntemuksista ja ajoittaisista haasteista puolin ja toisin, ja keskittyä niihin asioihin, jotka puolisossa ovat vedonneet jo alusta asti. Mies pysyy miehenä ikääntyessään, mutta samalla tavalla nainen pysyy naisena. Seksuaalisuus säilyy läpi elämän ja se kuuluu hyvään parisuhteeseen kaikkina vuosikymmeninä, vaikka seksuaalinen aktiivisuus saattaa harventua nuoruusvuosista ja muuttua vähemmän yhdyntäkeskeiseksi.
Kuumat aallot ja unihäiriöt
Ikääntymiseen liittyy fysiologisia ja hormonaalisia muutoksia niin miehillä kuin naisilla. Menopaussilla eli vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on 51 vuotta, mutta se vaihtelee 45‒55 vuoden välillä. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen.
Tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat hikoilu ja kuumat aallot, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, päänsärky ja lihas- sekä nivelsäryt. Vaikka kuumia aaltoja esiintyy 70‒80 %:lla vaihdevuosi-ikäisistä naisista, ne ovat vain 20 %:lla hankalia. Hikoilu kestää tavallisesti 2‒7 vuotta. Unihäiriöt ovat yleisiä, ja ne liittyvät usein yöhikoiluun. Unenpuute puolestaan aiheuttaa päiväväsymystä ja ärtyneisyyttä.
Naisilla ikääntymiseen liittyvät seksuaalisuuden muutokset liittyvät usein siihen, miten nainen selviytyy vaihdevuosistaan. Vaihdevuosien jälkeiseen vaiheeseen saattaa liittyä alkuun myös lisääntynyttä seksuaalista aktiivisuutta raskauspelkojen jäätyä pois.
Hellyyttä ja läheisyyttä
Naisten tavallisimmat seksuaaliterveyteen liittyvät huolet liittyvät seksuaaliseen haluttomuuteen, ongelmiin seksuaalisessa kiihottumisessa, kyvyttömyyteen saada orgasmia, yhdyntäkipuihin sekä tunteeseen alentuneesta haluttavuudesta. Estrogeenin puutteesta aiheutuu emättimen limakalvon oheneminen, mikä ilmenee kuivuutena sekä joskus kirvelynä ja yhdyntäkipuna. Liukuvoiteiden käyttö yhdynnässä voi oleellisesti parantaa seksielämän laatua.
Ikääntyminen ja muutokset seksuaalisessa aktiivisuudessa eivät vähennä parisuhteen onnellisuutta.
Ikääntymisen myötä krooniset sairaudet sekä niiden hoitoon käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun ja aktiivisuuteen. Tuki- ja liikuntaelinten sekä nivelten ongelmat aiheuttavat sen, että kaikki asennot eivät tunnu seksin aikana yhtä luonnollisilta kuin nuorena.
Miehillä seksuaalinen ajattelu ja kokemusmaailma ovat yhdyntäkeskeisiä, vaikka iän myötä miehetkin tavallisesti hyväksyvät seksielämässä tapahtuvan yhdyntäaktiivisuuden laskun. Naisilla yhdyntöjen merkitys muuttuu vähemmän tärkeiksi suhteessa hellyyteen ja muuhun intiimiin kanssakäymiseen. Läheisyys, hyväily ja seksuaalinen tyydyttäminen muillakin keinoin kuin yhdynnällä ovat osa toimivaa parisuhdetta. Ikääntyminen ja muutokset seksuaalisessa aktiivisuudessa eivät kuitenkaan vähennä parisuhteen onnellisuutta.
Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Jiri Halttunen