Ehkäise metabolista oireyhtymää – tunti kuntosalilla viikossa riittää!

Metabolinen oireyhtymä on vakava terveysriski. Liikunta auttaa oireyhtymän ehkäisyssä – ja mikä parasta, hyviä vaikutuksia saa aikaan rehkimättä aamusta iltaan.

Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa yhdistyvät keskivartalolihavuus, heikentyneet veren rasva-arvot, kohonnut verenpaine ja kohonnut verensokeri. Tila on sangen ikävä, sillä se nostaa sydän- ja verisuonisairauksien riskin jopa kaksin-kolminkertaiseksi. Tämä terveyttä uhkaava oireyhtymä on yleinen, sillä se on kolmasosalla aikuisista suomalaisista miehistä. Onneksi sitä voi ehkäistä hyvin pienellä treenimäärällä.

Alle tunti kuntosalitreeniä pudottaa riskiä yli neljänneksen

Tutkimuksessa seurattiin 7 418 ihmistä vuosina 1987–2006, joista 15 prosentille kehittyi metabolinen oireyhtymä. Tietoja käsitellessään tutkijat havaitsivat, että alle tunti kuntosalitreeniä viikossa pienensi riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään 27 prosentilla. Tutkimuksessa otettiin huomioon muiden elintapojen, kuten tupakoinnin ja aerobisen treenin vaikutukset. Silti vähäinen kuntosalitreeni nousi esiin mainiona mahdollisuutena vaikuttaa terveystulevaiseensa.

Metabolinen oireyhtymä on ikävä ”kaveri”. Se nostaa sydän- ja verisuonisairauksien riskin kaksin-kolminkertaiseksi. Onneksi jo vähällä vaivalla voi ehkäistä tehokkaasti tätä ikävää oireyhtymää.

Löytyykö kalenteristasi tunti harjoittelulle?

Tutkijat löysivät myös muita mielenkiintoisia asioita. Näyttää siltä, että treenien sijoittelulla ei ole suurta väliä. Jos viikonloppu on paras aika treenata, treenien ajoittaminen sinne näyttää käytännössä yhtä hyvältä vaihtoehdolta kuin tehdä harjoitukset tasaisesti viikon varrella.

Esimerkiksi kaksi puolen tunnin treeniä riittää hyvin. Puolen tunnin aikana kannattaa tehdä kyykkyjen, jalkaprässien, punnerrusten ja ylä- ja alataljasoutujen kaltaisia, isoja lihasryhmiä treenaavia liikkeitä.

Harjoittelun muut yleissuositukset ovat seuraavat:

  • Tee liikkeissä 1–3 sarjaa
  • Tee sarjoissa 8–12 toistoa
  • Huilaa sarjojen välillä 1–1,5 minuuttia

Jos innostus salitreeniin iskee oikein kunnolla, tästä treenivinkistä löytyy keinoja tehostaa kuntosaliharjoittelua.

Jo tunti viikossa riittää. Näppärä ja jopa lounastauolla sopiva tapa on tehdä kaksi 30 minuutin treeniä viikossa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri & Jiri Halttunen

Lähde:
Esmee A. ym. 2017. Association of Resistance Exercise, Independent of and Combined With Aerobic Exercise, With the Incidence of Metabolic SyndromeMayo Clinic Proceedings, 2017.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö