Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa yhdistyvät keskivartalolihavuus, heikentyneet veren rasva-arvot, kohonnut verenpaine ja kohonnut verensokeri. Tila on sangen ikävä, sillä se nostaa sydän- ja verisuonisairauksien riskin jopa kaksin-kolminkertaiseksi. Tämä terveyttä uhkaava oireyhtymä on yleinen, sillä se on kolmasosalla aikuisista suomalaisista miehistä. Onneksi sitä voi ehkäistä hyvin pienellä treenimäärällä.
Alle tunti kuntosalitreeniä pudottaa riskiä yli neljänneksen
Tutkimuksessa seurattiin 7 418 ihmistä vuosina 1987–2006, joista 15 prosentille kehittyi metabolinen oireyhtymä. Tietoja käsitellessään tutkijat havaitsivat, että alle tunti kuntosalitreeniä viikossa pienensi riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään 27 prosentilla. Tutkimuksessa otettiin huomioon muiden elintapojen, kuten tupakoinnin ja aerobisen treenin vaikutukset. Silti vähäinen kuntosalitreeni nousi esiin mainiona mahdollisuutena vaikuttaa terveystulevaiseensa.

Löytyykö kalenteristasi tunti harjoittelulle?
Tutkijat löysivät myös muita mielenkiintoisia asioita. Näyttää siltä, että treenien sijoittelulla ei ole suurta väliä. Jos viikonloppu on paras aika treenata, treenien ajoittaminen sinne näyttää käytännössä yhtä hyvältä vaihtoehdolta kuin tehdä harjoitukset tasaisesti viikon varrella.
Esimerkiksi kaksi puolen tunnin treeniä riittää hyvin. Puolen tunnin aikana kannattaa tehdä kyykkyjen, jalkaprässien, punnerrusten ja ylä- ja alataljasoutujen kaltaisia, isoja lihasryhmiä treenaavia liikkeitä.
Harjoittelun muut yleissuositukset ovat seuraavat:
- Tee liikkeissä 1–3 sarjaa
- Tee sarjoissa 8–12 toistoa
- Huilaa sarjojen välillä 1–1,5 minuuttia
Jos innostus salitreeniin iskee oikein kunnolla, tästä treenivinkistä löytyy keinoja tehostaa kuntosaliharjoittelua.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri & Jiri Halttunen
Lähde:
Esmee A. ym. 2017. Association of Resistance Exercise, Independent of and Combined With Aerobic Exercise, With the Incidence of Metabolic Syndrome. Mayo Clinic Proceedings, 2017.