Erektiohäiriöt voivat olla merkki vakavammista terveysongelmista

Erektiohäiriöt ovat yleisin miehen seksuaaliterveyteen liittyvä ongelma. Siitä kärsii jopa yli puolet 40–70-vuotiaista miehistä.

Erektiohäiriöt voivat olla oire vakavammasta sairaudesta, sillä taustalla voi olla esimerkiksi diabetes tai sydän- ja verisuonisairaudet. Ajoittainen erektiovaikeus on kuitenkin tavallista, eikä se siten ole luonteeltaan häiriö, ellei ongelma ole toistuva ja vaikeuta olennaisesti sukupuolielämää.

Erektiovaikeuksia on erilaisia. Joskus vaikeutena on ylipäänsä erektion saavuttaminen, joskus erektio häviää heti yhdynnän alussa, joskus taas kesken yhdynnän. Erektiohäiriö vaikuttaa elämän eri osa-alueilla monin tavoin, ja se on merkittävä tekijä myös miehen henkiselle hyvinvoinnille. Siksi vaivoihin kannattaa hakea apua hyvissä ajoin.

Yli 50-vuotiailla miehillä erektiohäiriöiden taustalla ovat yleensä elintavat ja niihin liittyvät ongelmat, kuten korkea verenpaine ja kolesteroli, ylipaino ja diabetes. Suurin riskitekijä on kuitenkin tupakointi. Kyse saattaa olla myös henkisistä tekijöistä, sillä stressi ja väsymys ovat luonnollisia syitä etenkin satunnaisille ongelmille.

Miten ehkäistä ja hoitaa?

Samat riskitekijät liittyvät niin erektiohäiriöihin kuin sydän- ja verisuonitauteihin. Elintapoihin liittyvät muutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja painon pudottaminen tuovat tuloksia pidemmällä aikavälillä. Samalla riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee.

”Liikunta vaikuttaa positiivisesti erektiovaivoihin. Jo kohtalainen liikunta pienentää erektiohäiriöiden riskiä vähän liikkuviin verrattuna.”

Myös liikunta vaikuttaa positiivisesti erektiovaivoihin. Jo kohtalainen liikunta pienentää erektiohäiriöiden riskiä vähän liikkuviin verrattuna, aktiivinen liikunta vähentää riskiä entisestään.

Liikunnan avulla on mahdollista vähentää erektiohäiriöiden riskiä.

 

Teksti: Terhi Kannisto / Luminar Solar
Kuvat: Jiri Halttunen ja Studio Juha Sorri

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö