Elämäntavoilla yhteys suomalaismiesten yleisimpään syöpään

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta. Alkuvaiheessa eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta mitään oireita tai oireet ovat samankaltaisia kuin hyvänlaatuisen laajentuneen eturauhasen aiheuttamat virtsavaivat.

Kuinka minimoida eturauhassyövän riskejä:

  1. Syö terveellisesti.
  2. Pidä paino normaalina.
  3. Liiku säännöllisesti.
  4. Säännöllinen seksielämä on plussaa.
  5. Käy säännöllisesti lääkärin kontrolleissa (pelkkä PSA-arvon seuranta ei korvaa lääkärin tekemää tutkimusta ja arviota).

Epäiltäessä eturauhassyöpää lopullinen diagnoosi tehdään eturauhasesta otettujen koepalojen mikroskooppisella tutkimuksella, jonka perusteella voidaan myös arvioida tarvittava hoito. Riippuen eturauhassyövän aggressiivisuudesta ja levinneisyydestä hoito vaihtelee aktiivisesta seurannasta raskaisiin syöpähoitoihin (kirurgia, sädehoito, hormonihoito).

Eturauhassyövän ennuste on parantunut viimeisen 10‒20 vuoden aikana johtuen varhaisemmasta diagnostiikasta, eri syöpätyyppien paremmasta tuntemuksesta ja sitä kautta oikean hoitomuodon valinnasta sekä kehittyneistä hoitokäytännöistä. Sairastuneiden elossa olo -osuus on viiden vuoden kohdalla 93 %. Iäkkäillä miehillä, joilta on todettu paikallinen hyvin erilaistunut eturauhassyöpä, on todennäköinen kuolinsyy muu kuin eturauhassyöpä, vaikka hoitona olisi aktiivinen seuranta.

Eturauhassyövän riskitekijät

  • Ikä. Riski kasvaa iän myötä; sairastuneiden keski-ikä on 70 vuoden iässä, ja noin 97 % diagnostisoiduista eturauhassyövistä todetaan yli 50-vuotiailla miehillä.
  • Sukurasitus. Eturauhassyövistä noin 2‒5 % on periytyvään syöpäalttiuteen liittyviä.
  • Ruokavalio. Syy-yhteys ei ole selvä. Näyttää siltä, että runsaan punaisen lihan ja tyydyttyneitä rasvoja sisältävien ruokien syöjillä on kohonnut riski sairastua eturauhassyöpään. Lykopeenia sisältävien ruokien (esim. tomaatti, vesimeloni) syöminen puolestaan voi pienentää eturauhassyövän riskiä samoin kuin flavonoideja ja omega-3-polytyydyttämättömiä ruokia sisältävät ruoat. D-vitamiinin saannin vähäisyys puolestaan lisää eturauhassyövän riskiä.
  • Keskivartalolihavuus. Lihavuus näyttää lisäävän erityisesti aggressiivisen eturauhassyövän riskiä. Mekanismia ei tarkkaan tunneta, mutta se saattaa liittyä kohonneeseen insuliinipitoisuuteen.
  • Liikunta. Säännöllisen liikunnan on todettu pienentävän eturauhassyövän riskiä.
  • Tupakointi. Tupakointi näyttäisi suurentavan aggressiivisen eturauhassyövän riskiä.
  • Säännöllinen seksielämä. Siemensyöksyt (orgasmit) mahdollisesti pienentävät eturauhasyövän riskiä. Eturauhanen ei tiedä, onko orgasmin syynä masturbointi tai seksiakti. Sukupuolitaudit voivat suurentaa eturauhassyövän riskiä.

Lue Jarmo Karpakan artikkeli eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.

Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Bjarke Strøm

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö