Oletko miettinyt, että ”jotain tarttis tehrä”? Pitäisikö niveliin saada liikettä? Hienoa, olet ottanut jo ensimmäisen askeleesi kohti aktiivisempaa arkea. Sinulla on jo tavoite. Voit viilata sitä vielä hieman tarkemmaksi, mutta hienokaan tavoite yksin ei riitä. Tarvitset nimittäin minäpystyvyyttä, jotta tavoitteesi toteutuu. Mitä tämä sanahirviö pitää sisällään?
Sisällä kalvaa usein epäilys omista kyvyistä ja rahkeista tehdä muutos – myös raavailla miehillä.
Minäpystyvyys on vähän sama juttu kuin itseluottamus. Erityisesti meillä miehillä ei ole kovin muodikasta tai sosiaalisesti hyväksyttävää epäillä omia rahkeitaan. Mutta lukuisat ovat ne kerrat, jolloin olen kuullut raavaan miehen suusta: ”Ei minusta ole tähän liikuntahommaan tai aktiivisempaan arkeen” tai ”Epäilen, kannattaako minun enää 50-kymppisenä edes yrittää”. Kyse onkin siitä sisällä olevasta uskosta siihen, miten omat taidot, tiedot, jaksaminen ja jopa se oma luonne riittävät muutosten tekemiseen. Tässä tapauksessa aktiivisuusmuutosten tekemiseen. Onneksi minäpystyvyyttä voi kehittää!
Näin kohotat minäpystyvyyttä ja luottamusta kykyihisi lisätä aktiivisuutta arkeesi
Kirjaa onnistumisesi: ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” -mantrojen maailmassa tuppaamme helposti jäädä kiinni pelkästään siihen, mikä meni huonosti ja mitä pitää parantaa. Siksi onnistumisten tietoinen kirjaaminen onnistumispäiväkirjaan on vahva konsti oppia havaitsemaan onnistumiset. Listaa siis joka ilta, mikä tänään onnistui tavoitteessasi olla aktiivisempi. Nousit raput viisi kertaa, pysäköit automarketissa kauimmaiseen parkkiruutuun, teit 15 minuutin lounaskävelyn. Viikon loppupuolella huomaat, että olet tehnyt tavoitteesi eteen paljon!

Hanki rakentavaa palautetta: Hienosti sanottuna sosiaalinen tuki on tärkeää minäpystyvyyden kehittämisessä. Aktiivisemman ja liikunnallisemman arjen rakentamisessa voit saada tätä tukea ja palautetta lähipiiriltäsi, ohjaajaltasi tai vaikka liikuntasovellukselta. Pääasia on, että saat sitä. Sosiaalisen tuen kanssa voi joskus tulla haasteita, sillä ympäristö voi olla joskus täynnä sosiaalista kampitusta: ”Mitä sä nyt sinne lenkille taas lähdet, on tässä muutakin hommaa”, ja niin edelleen. Varaudu siihen, että törmäät myös tällaiseen. Nosta silloin kissa pöydälle, korosta tavoitteesi tärkeyttä ja hae tukea toisaalta. Vaikka sitten sähköisistä vimpaimista. Lue lisää toimivista liikunta-applikaatioista.
Hae mieleen onnistumisia: Liikkuvan elämäntavan luominen ei ole aina ruusuilla tanssimista. Jokaisessa asiassa tulee välillä vastaan haasteita. Niin myös tässä. Osa minäpystyvyyttä on myös kyky jatkaa muutosten toteuttamista haasteista huolimatta. Tässä hommassa kannattaa hyödyntää seuraavia konsteja: Mieti ensin, millaisia vastoinkäymisiä voi tulla eteen, kuten flunssa tai superkiireinen työviikko. Varaudu näihin tilanteisiin jo ennakolta: ”Flunssan aikana pitää levätä. Huilaan itseni rauhassa terveeksi. Kunto ei romahda, ja ehdin samalla rauhassa miettiä seuraavia siirtoja, joilla lisään liikettä arkeeni”. ”Kiireisenä viikkona muistutan itseäni, että pidän aktiivisista rutiineista kiinni. Siitä saa lisää virtaa. Mutta samalla jätän itselleni pelivaraa, sillä varsinkaan kova treenaaminen väsyneenä ei ole fiksua”.
Hyödynnä myös mielikuvaharjoittelua. Tästä hommasta ei tarvitse tehdä mitään epämääräistä ja mystistä hyminää. Hae vaan yksinkertaisesti mieleesi tilanteita, joissa ole voittanut haasteet. Mitä silloin teit, ja mikä tekemisessä toimi? Millaisia fiiliksiä se sinulle toi? Silloin huomaat, että sinussahan on ainesta selättämään myös tämä vastoinkäyminen!
Pysytään liikkeessä!
