Huolehtimalla suolistosi terveydestä pidät huolta myös aivoistasi

Suolistossa on miljardeja mikrobeja, pääosin bakteereja, joita tunnetaan satoja eri lajeja sekä sieniä ja hiivoja. Ihanteellista suolistomikrobiston koostumusta ei vielä tunneta, mutta on ilmeistä, että terveyden kannalta parasta on monipuolinen suolistobakteerikanta.

Suolistoterveyteen kuuluu:

  • Sydän- ja verenkiertoelimistön kannalta terveellinen ruokavalio on myös suoliston mikrobiston kannalta sopiva. Syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kokojyväviljaa, kalaa ja rajallisesti punaista lihaa ja sokeria.
  • Nauti probiootit hapatettuina elintarvikkeina esim. hapankaalina tai maitotuotteina (jogurtti, piimä, juusto). Probioottikapselit kuuluvat lähinnä antibioottikuurin aiheuttamaan suolistomikrobiston normalisoimiseen sekä ulkomaanmatkalla turistiripulin ehkäisyyn ja hoitoon.
  • Harrasta säännöllisesti liikuntaa.
  • Vältä turhia ”varmuuden vuoksi” -antibioottikuureja.

Suolistomikrobien, erityisesti paksunsuolen bioaktiivisen mikrobiston merkityksestä terveydelle tulee jatkuvasti uutta tietoa. Jo kauan on ollut tiedossa suolistomikrobien vaikutus elimistön fysiologiaan kuten K- ja B-vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymiseen, vastustuskyvyn kehittymiseen ja ruuansulatukseen.

Suuri vaikutus sillä mitä syöt

Erot ihmisten välillä ovat isoja, ja ruokavaliolla on suuri merkitys suolistobakteerikantaan. Suolistomikrobisto on poikkeava lihavilla sekä tulehduksellisissa suolistosairauksissa, kuten haavaisessa paksusuolen tulehduksessa, Crohnin taudissa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Suolistomokrobiston epätasapainolla on arvioitu olevan yhteyttä moniin kroonisiin sairauksiin, hermoston rappeumasairauksiin sekä masennukseen ja eräisiin muihin mielenterveyden oireisiin ja sairauksiin. Tutkimus on myös osoittanut, että tietyn suolistobakteerin yliedustuksella saattaa olla ennustearvoa jopa henkilön kuolemanriskiin.

Jo yksikin antibioottikuuri voi sekoittaa suoliston bakteeritasapainoa jopa pariksi vuodeksi. Erityisesti runsaalla laajakirjoisten antibioottien käytöllä voi olla yhteyttä Parkinsonin tautiin pitkälläkin viiveellä. Siksi turhia ”varmuuden vuoksi” -antibioottikuureja tulisi välttää.

Suoliston mikrobeilla vaikutusta aivoihin

Suolistomikrobit tuottavat mm. serotoniinia, joka on hermoston välittäjäaine. Suolistomikrobit säätelevät osaltaan stressihormonien tuotantoa. Puhutaan aivot-suolisto-akselista, joka tarkoittaa vagus-hermon kautta välittyvää hermostollista sekä biokemiallista yhteyttä suoliston ja aivojen välillä.

Suolistoaan hoitamalla hoitaa samalla stressiään ja mielentilaansa.

Aivojen hyvinvointi heijastaa suoliston toimintaa. Mutta yhteys näyttää toimivan myös toisinpäin. Suoliston mikrobeilla näyttää olevan vaikutusta aivojen terveyteen, ja suolistoaan hoitamalla hoitaa samalla stressiään ja mielentilaansa.

Probiootit ovat eläviä bakteereita, joiden arvioidaan vaikuttavan positiivisesti terveyteen tasapainottamalla suoliston mikrobistoa. Probiootteja löytyy luonnostaan hapatetuista maitovalmisteista, mutta probiootteja tuotetaan myös laboratorio-olosuhteissa. Niitä käytetään esimerkiksi antibioottiripulin hoitoon. Probioottituotteiden rutiininomaisesta käytöstä ei ole osoitettu selkeää terveyshyötyä.

Lue Jarmo Karpakan artikkeli suolistosyövästä ja sen ennaltaehkäisystä.

Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö