Huonot elintavat altistavat suolistosyövälle

Paksu- ja peräsuolisyöpien määrä on yleistynyt. Suolistosyöpä on miehillä kolmanneksi yleisin syöpämuoto Suomessa. Paitsi ikä myös epäterveellinen ruokavalio, liikkumattomuus ja tupakointi lisäävät suolistosyövän riskiä.

Kuinka minimoida suolistosyövän riskejä:

  1. Huolehdi monipuolisesti kuituja sisältävästä ruokavaliosta.
  2. Lopeta tupakointi.
  3. Jos saat kutsun suolistosyövän seulontaan, osallistu.

Todetuista suolistosyövistä lähes 60 % sijaitsee paksusuolessa ja 40 % peräsuolessa. Ohutsuolen syövät ovat oleellisesti harvinaisempia.

Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden sairauksia, ja riski sairastumiseen suurenee iän myötä. Syövät kehittyvät hitaasti ja voivat olla pitkäänkin oireettomia. Suolikanavan verenvuodon syy on aina selvitettävä tähystyksellä.

Suolistosyövän riskitekijät

  • Ikä: Yli 90 % suolistosyövistä todetaan 50 vuotta täyttäneillä.
  • Perinnöllisyys: Vuosittain todetuista uusista paksusuolen syövistä noin 23 % on perinnöllisiä. Perinnöllisyyteen viittaa se, jos lähisuvussa vähintään kolme on sairastunut paksusuolen syöpään ja vähintään yksi heistä on ollut alle 50-vuotias.
  • Ruokavalio: Runsaan punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen sekä runsaan alkoholinkäytön tiedetään lisäävän suolistosyövän riskiä. Myös vähäinen hedelmien ja vihannesten käyttö (= vähäinen kuitujen saanti) lisäävät sairastumisriskiä.
  • Tupakointi: Pitkäaikainen tupakointi on myös suolistosyövän riski.
  • Muut tekijät: Liikkumattomuus, lihavuus ja kakkostyypin diabetes lisäävät riskiä.  Niin ikään haavaiseen paksusuolivaivaan ja Crohnin tautiin liittyy kasvanut riski.

Lue lisää suolistoterveyden ylläpidosta.

Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Petteri Kivimäki

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö