Kuinka minimoida suolistosyövän riskejä:
- Huolehdi monipuolisesti kuituja sisältävästä ruokavaliosta.
- Lopeta tupakointi.
- Jos saat kutsun suolistosyövän seulontaan, osallistu.
Todetuista suolistosyövistä lähes 60 % sijaitsee paksusuolessa ja 40 % peräsuolessa. Ohutsuolen syövät ovat oleellisesti harvinaisempia.
Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden sairauksia, ja riski sairastumiseen suurenee iän myötä. Syövät kehittyvät hitaasti ja voivat olla pitkäänkin oireettomia. Suolikanavan verenvuodon syy on aina selvitettävä tähystyksellä.
Suolistosyövän riskitekijät
- Ikä: Yli 90 % suolistosyövistä todetaan 50 vuotta täyttäneillä.
- Perinnöllisyys: Vuosittain todetuista uusista paksusuolen syövistä noin 2‒3 % on perinnöllisiä. Perinnöllisyyteen viittaa se, jos lähisuvussa vähintään kolme on sairastunut paksusuolen syöpään ja vähintään yksi heistä on ollut alle 50-vuotias.
- Ruokavalio: Runsaan punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen sekä runsaan alkoholinkäytön tiedetään lisäävän suolistosyövän riskiä. Myös vähäinen hedelmien ja vihannesten käyttö (= vähäinen kuitujen saanti) lisäävät sairastumisriskiä.
- Tupakointi: Pitkäaikainen tupakointi on myös suolistosyövän riski.
- Muut tekijät: Liikkumattomuus, lihavuus ja kakkostyypin diabetes lisäävät riskiä. Niin ikään haavaiseen paksusuolivaivaan ja Crohnin tautiin liittyy kasvanut riski.
Lue lisää suolistoterveyden ylläpidosta.
Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Petteri Kivimäki