Hyvän syömisen kulmakivet

Hyvässä syömisessä ei turhia stressata, ruoka maistuu ja saa syödä sen verran kuin tekee mieli. Mutta siinä myös katsotaan, että syömisen todella tärkeät, isot kokonaisuudet ovat jokseenkin kunnossa.

Todella tärkeitä kokonaisuuksia ovat tasainen ateriarytmi, öljyn ja kalan riittävä syöminen sekä hedelmien, marjojen ja vihannesten sopiva määrä. Jos nämä ovat kunnossa, niin syöminen on melko hyvää, oli loppu mitä vaan. Toisaalta jos ne ovat pielessä, niin on ihan sama mitä muuta syömisessä puuhastelee – ei syöminen kovin hyvää ole. Olennaisilla asioilla on niin merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin – ja toki myös painoon.

Hyvän ruokavalion isot linjaukset – kaikille

Ateriarytmi
Syö aamiainen, puolenpäivän maissa kunnon lounas ja mielellään myös välipala klo 15–16 aikaan. Johonkin aikaan illalla vielä toinen kunnon ruoka ja iltapalaa halun mukaan. Mies ”selviää” epätasaisemmallakin syömisellä, mutta yleensä jaksamisen ja illan kovien näläntunteiden kustannuksella – eli selviää oikeastaan varsin huonosti. Ateriarytmin puutteet johtavat väkisin liian kovaan nälkään ja ylimääräisiin mielitekoihin, jolloin kukaan ei enää syö järkevästi.

Kasviksia kannattaa pyrkiä lisäämään jossakin muodossa kaikille aterioille.

Kasvikset
Hedelmiä, marjoja, vihanneksia – ihan sama miten tämä koostuu, mutta puoli kiloa on tavoite. Käytännössä 1–2 hedelmää tai marja-annosta päivässä ja kahdella kunnon ruualla edes jonkin verran salaattia tai kasviksia. Jos antioksidantteja kaipaat, niin ne ovat tässä – turha luulla C-vitamiinitabletin tai E-vitamiinilisän tuottavan mitään iloa terveydelle ja korvaavan kasvikset.

Öljy
Terveellinen rasvan laatu saadaan käyttämällä öljyjä, niistä tehtyjä valmisteita tai luonnon omia öljyvarastoja eli pähkinöitä. Rypsiöljy, oliiviöljy, pestokastike ja majoneesi ovat kaikki terveellisiä ruuan ainesosia, joita pitää käyttää päivittäin. Ei niitä kannata kauhalla kaadella, mutta normaali aristelematon käyttö on OK. Pähkinöitä välipalana tai osana ruokaa 50 g päivittäin on vielä sopiva määrä.

Kala
Kalaa 2–3 kertaa viikossa takaa omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin saannin. Syö tai käytä kalaöljyvalmistetta, jos et syö itse kalaa.

Tärkeä kokonaisuus

  • Tasainen ateriarytmi
  • Öljyn ja kalan riittävä syöminen
  • Hedelmien, marjojen ja vihannesten sopiva määrä

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Studio Juha Sorri

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö