Jo 15 minuutin lenkki vähentää makeanhimoa

Stressaava päivä takana. Kaikenlaista on tullut jo päivän aikana napsittua, mutta nyt tekee mieli makeaa – ja paljon! Tällainen tilanne on välillä edessä lähes jokaisella. Silloin kannattaa laittaa tossua toisen eteen: lyhyt liikuntapätkä auttaa hillitsemään herkkuhimoa.

Täysin ehdoton syöminen ei ole paras mahdollinen vaihtoehto varsinkaan pitkän aikavälin painonhallinnassa. Kukapa olisi ollut viimeiset 20 vuotta karkkilakossa tai pullapannassa? Silti herkkuhimoa on hyvä oppia hieman hillitsemään. Nyt on näyttöä siitä, että lyhytkin reippailu auttaa tässä. Mikä parasta, liikunta näyttää toimivan, vaikka päällä olisi tyypillisesti makeanhimoa lisäävä stressitilanne tai esillä olisi sokerisia herkkuja.

Tutkijat päättivät selvittää, miten vartin kevyt kävely vaikuttaa makeanhimoon. He myös antoivat koehenkilöille sokerisen herkun hypisteltäväksi. Makeanhimon maksimoimiseksi he jopa teettivät koehenkilöillä henkisesti stressaavan testin joko lyhyen treenin tai pelkän istuskelun jälkeen. Nämä tilanteet vastaavat monia arkisia haasteita. Kotona, kaupassa tai työpaikalla tulee helposti eteen veden kielelle nostattavia herkkuja. Jos tässä tilanteessa on vielä takana esimerkiksi pitkä ja stressaava työpäivä, saattaa ruokavaliossa tapahtua turhan paljon lipsumista, mikä taas johtaa lopulta kummun kasvamiseen.

Vartti riittää herkkuhimon hillitsemiseen

Tutkijat havaitsivat, että kyselylomakkeella mitattu makeanhimo oli merkittävästi pienempi vartin kävelytuokion jälkeen verrattuna passiivisena istuskeluun. Lyhyellä reippailulla oli sama vaikutus, vaikka tutkittavat hypistelivät herkkupakettia ja avasivat sen. Treeni puri myös henkisesti stressaavan testin herkkuhimoa lisäävään vaikutukseen, sillä treenin jälkeen makeanhimo oli vähäisempää testin jälkeen.

Jo 15 minuutin treeni vähentää makeanhimoa tehokkaasti, vaikka olo olisi stressaantunut.

Liikunta todennäköisesti lisää positiivisia ja energisyyden tunteita sekä vähentää stressin kokemista. Toisaalta näiden vastakohdat eli väsymys, heikko energiataso ja korkea stressitaso lisäävät makeanhimoa. Tässä todennäköinen syy sille, että lyhytkin treeni toimii makeanhimon selättämisessä.

Vinkkejä makeanhimon hillitsemiseen treenillä

  • Päivään kannattaa sijoittaa lyhyitä liikuntapätkiä ajattelematta niitä edes treeninä. Nämä pätkät saattavat kuin itsestään johtaa terveellisempään syömiseen. Lisähyötynä lyhyet liikuntapätkät tutkitusti kohottavat heikkokuntoisilla aerobista kuntoa ja lisäävät päivittäistä energiankulutusta kovakuntoisemmallakin. Kannattaa siis miettiä, voisiko vaikka osan matkoista taittaa kävellen.
  • Jos pitkän päivän jälkeen sokeriset herkut tuntuvat vetävän väistämättä puoleensa, kannattaa lähteä pienelle reippailulle. Lisäbonuksena mieliala kohenee. Pikku lisävinkkinä kannattaa kävelyretki suunnata luonnonympäristöön, jos mahdollista.
  • Myös kauppaan voi joskus suunnata reippaasti kävellen, sillä lyhytkin reippailu paitsi lisää energiakulutusta myös auttaa kenties tekemään parempia valintoja, sillä makeanhimoa ruokkivat ärsykkeet eivät pääse samalla tavalla jylläämään.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri & Jiri Halttunen

Lähde:
Ledochowski ym. 2015. Acute effects of brisk walk on sugary snack cravings in overweight people, affect and responses to a manipulated stress situation and to a sugary snack cue: A crossover study. PloS ONE 10(3).

 

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö