Joutuiko lanttu koville päivän aikana? Näin se vaikuttaa treenitehoosi illan treenissä

Kiire töissä kiristi kuin vanne pään ympärillä ja savu nousee korvista. Suuntaat töistä suoraan kuntosalille tai lenkkipolulle. Vaikka jalat ja yläkroppa ovat usein huilineet koko päivän, kuupan kuormitus voi rokottaa treeniä ja kampittaa kehitystäsi.

Nupin väsymys väsyttää jalat: Ongelmanratkaisu ennen harjoitusta tiputtaa treenitehot

Tutkijat laittoivat porukan jalkapalloilijoita joko lueskelemaan lehtiä tai tekemään vaikeita ongelmanratkaisutehtäviä 30 minuutin ajaksi. Ongelmien ratkaisu teki tehtävänsä, eli tutkittavat tunsivat itsensä henkisesti väsyneemmäksi tehtävien jälkeen.

Sitten heidät vietiin tekemään kuntotestejä. Henkisiä voimavaroja uuvuttavan, 30 minuutin testin jälkeen juoksutestin aika oli heikompi. Myös tarkkuus laukaisu- ja syöttötestissä heikkeni. Pelkän nupin väsyttäminen siis heikensi tuloksia paitsi tarkkuutta vaativissa laukaisu- ja syöttötesteissä myös raakaa raastamista vaativassa juoksutestissä.

Näillä sovellutuksilla saat parhaat tehot irti

Treenin kehittävät vaikutukset kertyvät pitkällä aikavälillä. Jos harjoituksista saa hyvät tehot irti, niistä palautuu hyvin ja paikat pysyvät ehjinä. Myös harjoittelun tärkeimmät kehittävät säännöt, eli säännöllisyys ja nousujohteisuus toteutuvat helpommin. Siksi henkinen kuormitus kannattaa huomioida seuraavasti:

  • Jos haluat treeneistäsi parhaan mahdollisen tehon irti tiukan työpäivän jälkeen, pyri tekemään jotain rentouttavaa ennen harjoittelua. Suoraan työpuhelin korvalla salille tai lenkille ryntääminen ei ole hyvä idea. Vaikka jalat olisivat levänneet koko päivän, nupin väsymys vaikuttaa suoritukseesi.
  • 1–2 tuntia rentouttavaa tekemistä ja ”henkisten akkujen” lataamista ennen treeniä on hyvä idea, jos se vain ajankäytöllisesti onnistuu.
  • Haastavimmat harjoitukset on hyvä ajoittaa vapaapäivään, jos mahdollista. Silloin harjoituksesta saa parhaat tehot irti. Jos kuormitusta on kertynyt todella paljon viikon aikana, paras vaihtoehto on ”miehentappotreenin” sijasta kevyt ulkoilu ja mieluusti luontoympäristössä.
  • Stressitilassa harjoittelu voi hidastaa palautumista harjoittelusta. Kiire ja väsymys voivat lisätä myös vammariskiä. Jos tarkkaavaisuus ja liikkeen säätely heikentyvät, harha-askelia tai heikkolaatuisia toistoja tulee helpommin. Silloin paikat voivat pettää tai revähtää. Kiireeseen ja stressiin usein yhdistyvä vähäinen unen määrä lisää tutkitusti vammariskiä.  Tämä saattaa olla erityisen tärkeää lajeissa, joissa vaaditaan tarkkaavaisuutta ja esimerkiksi nopeita suunnanvaihdoksia, kuten pallo- ja mailapeleissä tai kamppailulajeissa.
Rankan päivän jälkeen joko matalatehoinen treeni tai lepo voi on paikallaan. Kova harjoitus kulkee huonommin ja palautuminen siitä on hitaampaa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Lähde:
Smith ym. 2016. Mental Fatigue Impairs Soccer-Specific Physical and Technical Performance. Medicine and Science in Sports and Exercise. Feb. 48(2).

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö