Kehitä henkistä lujuuttasi

Suomalainen säntää usein treeniin ja arjen haasteisiin ”sisulla ja perkeleellä”. Mottona mantra: pessimisti ei pety! Tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa viedä treeniä eteenpäin. Helpot ja positiivisuutta korostavat mentaaliharjoittelun konstit lisäävät henkistä lujuuttasi.

Negatiiviset ajatukset seis, keskittyminen kunniaan ja onnistuminen lähtökohdaksi

Tutkijat selvittivät hiljattain, miten positiivis-viritteisempi lähestymistapa vaikutti treenaajien henkiseen lujuuteen, itsetuntoon ja optimismiin 6 kuukauden aikana.

Tutkijat vetivät treenaajille neljä 1,5 tunnin mentaaliharjoittelun oppituntia. Jo vähällä opastuksella treenaajat pääsivät mainioihin tuloksiin. Henkistä lujuutta, itsetuntoa, pystyvyydentunnetta (luottamusta kykyyn selvitä erilaisista haasteista) ja optimismia mitattiin psykologien käyttämillä kyselytutkimuksilla. Esimerkiksi henkinen lujuus kohosi yli 10 % ja itsetunto lähes 12 %. Myös treenaajien optimismi lisääntyi.

”Pään sisällä kulkee jatkuvasti ajatusvirtaa. Liian negatiiviset ajatukset treenin aikana kannattaa tunnistaa, pysäyttää ja korvata ne positiivisilla ja ratkaisukeskeisillä ajatuksilla.”

Treenaajat eivät harrastaneet mitään outoa hyminää yhdessä psykologien kanssa, vaan harjoittelivat simppeleillä konsteilla mentaalipuolen taitojaan 6 kuukauden ajan treeniensä lomassa.

Treenaajien aiheet ja harjoitusalueet olivat seuraavat:

  1. Itsepuhelun tunnistaminen. Pään sisällä käy koko ajan ajatusten virta. Se joko heikentää treenitehoa tai lisää sitä. Ensimmäinen askel oli oppia tarkkailemaan näitä ajatuksia. Sen jälkeen oli vuorossa negatiivisten ajatusten pysäyttäminen. ’
  2. Tietoinen positiivisten ajatusten korostaminen. Negatiivisiin ajatuksiin ja vastoinkäymisiin kannattaa ottaa oppia huippu-urheilijoiden ajatusmaailmasta, jota aukaistaan tässä vinkissä.
  3. Harjoittelijat treenasivat ”keskittymistä hetkeen” harjoituksen aikana käyttämällä erilaisia rituaaleja.
  4. Lisäksi he pyrkivät aina tietoisesti lähtemään onnistumisesta. Onnistumisen fiiliksiä ja odotuksia SuomiMies voi hakea itselleen esimerkiksi mielikuvaharjoittelulla, josta lisää tässä treenivinkissä.

Seuraavaan lenkkiin tai punttitreeniin kannattaa siis yhdistää muutama lanttutreeni. Silloin kehitys tehostuu ja myös arki näyttää usein valoisammalta!

Keskittyminen hetkeen on tärkeää harjoittelussa. Saat enemmän aikaan ja itseluottamus kasvaa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri

Lähde:
Colby ym. 2016. The effects on psychological skills training on mental-toughness and psychological well-being of student-athletes. Psychology. 7(06), 901.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö