Keskikenttä hallintaan

Tennispalloa voi hyödyntää tehokkaana treenivälineenä. Tai jos kaapista löytyy sählypallo tai lattialta vaikkapa sukat mytyssä, sopivat nekin aivan yhtä hyvin tarkoitukseen.

Tässä toiminnallisessa treenissä painottuu keskikentän hallinta: selkä- ja vatsalihasten vahvistaminen, kehonhallinta ja liikkuvuus.  Perinteisiin lihaskuntoliikkeisiin on lisätty vaativuutta, sillä toiminnallisella harjoittelun ideana on kropan kokonaisvaltainen haastaminen. Harjoittelulla kehitetään useiden lihasryhmien toimintaa samanaikaisesti. Liikkeet parantavat sekä kehonhallintaa että koordinaatiota monipuolisesti. Harjoittelu vaatii myös ajatustyöskentelyä.

Urheilijat ovat oheisharjoittelussaan käyttäneet toiminnallisen harjoittelun menetelmiä jo kauan ja muutamia vuosia sitten harjoittelutapa on levinnyt kuntoilijoidenkin käyttöön. Toiminnallinen harjoittelu sopii kaikille, niin vähemmän kuin enemmänkin liikkuneille, sillä vaikeusastetta voi aina lisätä.

Panosta liikkeissä suoritustekniikkaan ja laatuun.

Talven treenikauden jälkeen voi SuomiMies esitellä keskikentän ylivoimaansa pelikenttien auetessa. Niin kroppa kuin ajatuskin pysyvät menossa mukana.

Selkä ja kehonhallinta

Liu’uta jalka taakse ja vie käsi sivulle. Palauta jalka takaisin toisen vierelle ja pujota käsi kainalon alle. Pidä jalat ja kädet niiden luontaisenlevyisessä asennossa. Toista liike 10–15 kertaa.

Liikkuvuus ja vinot vatsalihakset

Nosta polvet lantion päälle 90 asteen kulmaan ja avaa kädet lattialle t-asentoon kämmenpuoli ylöspäin. Paina polvia palloa vasten ja vie polvet sivulle. Palauta jalat rauhassa takaisin. Toista liike 10–15 kertaa.

1.  2. 

3. 4.   

  1. Liu’uta jalka taakse ja vie käsi sivulle.
  2. Palauta jalka takaisin toisen vierelle ja pujota käsi kainalon alle. Pidä jalat ja kädet niiden luontaisenlevyisessä asennossa. 
  3. Nosta polvet lantion päälle 90 asteen kulmaan ja avaa kädet lattialle t-asentoon kämmenpuoli ylöspäin.
  4. Paina polvia palloa vasten ja vie polvet sivulle. Palauta jalat rauhassa takaisin.

Teksti: Jarno Purtsi, Elina Riihimäki & Miia Malvela
Kuvat:
Jiri Halttunen & Studio Juha Sorri

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö