Kuinka minimoida metabolisen oireyhtymän riskiä:
– Jos vyötärönympäryksesi on 100 cm tai yli, muuta ruokailutottumuksiasi ja lisää liikuntaa, kunnes vyötärönympärys painuu alle 100 cm:n.
Metabolinen oireyhtymä on joukko aineenvaihduntaan liittyviä poikkeavuuksia. Kun opiskelin lääketiedettä 80-luvulla, metabolisesta oireyhtymästä ei vielä puhuttu. Länsimaiseen elämäntapaan liittyvä lihavuusepidemia on räjähtänyt käsiin ja siihen liittyen reilu kolmannes suomalaisista työikäisistä miehistä täyttää metabolisen oireyhtymän kriteerit.
Kriteerejä on viisi. Kolmen kriteerin täyttyessä tilaa kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi. Ulospäin näkyvin kriteeri on vyötärölihavuus vyötärönympäryksen ylittäessä miehellä 100 cm. Riski kasvaa ympärysmitan ylittäessä jo 94 cm. Laboratorioarvoissa poikkeavia ovat veren rasvoissa veren triglyseridien pitoisuus yli 1,7 mmol/l ja/tai veren hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus alle 1,0 mmol/l. Jos yön yli kestäneen paaston jälkeen mitattu verensokeri on 5,6 mmol/l tai korkeampi, täyttyy kriteeri tältä osin. Kohonnut verenpaine on yksi kriteeri. Raja-arvona pidetään 130/85 mmHg tai enemmän.
Elintapamuutoksilla arvot kuntoon
Metabolisen oireyhtymän taustalla on vatsaonteloon kertyvä metabolisesti aktiivinen ns. viskeraalinen rasva, joka aiheuttaa yllä mainitut löydökset. Perimällä on merkitystä siihen, kertyykö liikarasvaa erityisesti vatsaontelon sisään tai muualle. Muutokset ovat kuitenkin palautuvia, jos vatsaontelon rasva saadaan laihdutettua pois ruokavaliomuutoksilla ja liikuntaa lisäämällä. Muutos tarvitaan, sillä metaboliseen oireyhtymään liittyy suurentunut valtimotaudin riski sekä rasvamaksan kehittyminen.

Lue Timo Haikaraisen vinkit, miten ehkäiset metabolista oireyhtymää kuntosaliharjoittelulla ja miten voit liikunnan avulla vähentää keskivartaloon kertyvää viskeraalirasvaa.
Teksti: Jarmo Karpakka
Kuvat: Jiri Halttunen