Kuinka minimoida keuhkosyövän riskejä:
- Lopeta tupakointi. Myös sikarin tupruttelu.
- Testaa sisäilman radon, jos asut korkean riskin alueella.
- Varo altistumasta ympäristömyrkyille.
Tupakointi on keuhkosyövän tärkein riskitekijä. Se aiheuttaa 90 % keuhkosyövistä. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpämuoto Suomessa, mutta aiheuttaa eniten miesten syöpäkuolemia. Vaikka keuhkosyövän ilmaantuvuus on pienentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana, on huolestuttavaa, että tämä hyvä kehitys on hidastunut 2000-luvulta alkaen.
Keuhkosyövän riskitekijät
- Tupakointi: Suuri tupakointimäärä ja pitkä tupakoinnin kesto lisääväät keuhkosyöpään sairastumisen vaaraa. Savukkeessa, sikarissa ja muissa tupakkatuotteissa on yli 7 00 kemiallista yhdistettä, joista noin 10 % tiedetään aiheuttavan syöpää. Passiivinen tupakointi lisää sairastumisvaaraa 24 %.
- Asbesti: Runsas asbestialtistus suurentaa keuhkosyöpäriskiä varsinkin tupakoitsijoilla.
- Radon: Radon on radioaktiivinen jalokaasu, jota syntyy uraanin hajoamisesta, ja sitä voi kantautua asuinrakennuksiin. Radon voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa keuhkosyöpää varsinkin tupakoitsijoilla. Suomessa radonpitoisuudet vaihtelevat maantieteellisesti.
- Muut ympäristötekijät: Esimerkiksi eräisiin kromi- ja nikkeliyhdisteisiin sekä arseeniin on liitetty suurentunut keuhkosyöpäriski.
Lue Jarmo Karpakan artikkeli tupakoinnin terveysriskeistä.
Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Bjarke Strøm