Kuluta kaloreita lumikengillä

Lumikengillä pääsee hankalaankin paikkaan, eikä liikkumista tarvitse perustaa aurattujen reittien varaan. Lumikenkien avulla hädin tuskin hikoiluttavasta sunnuntaikävelystä voi tehdä todellisen kuntosuorituksen. Lumikenkäkävely umpihangessa nimittäin kuluttaa energiaa 50 prosenttia enemmän kuin tasamaalla tarpominen.

Hangessa helposti eteenpäin

Lumikenkien historia ulottuu kivikauteen asti, mutta erityisesti nämä vekottimet ovat tulleet tutuksi intiaanitarinoista. Myöhemmin lajista tuli herrasmiesten vapaa-ajanharrastus, ja siksi se sopiikin erityisen hyvin SuomiMiehelle. Kengillä pääsee näppärästi luontoon ja talviseen metsään. Lumikenkäilyn voi tehdä joko erillisenä ulkoiluna tai sen voi yhdistää vaikkapa pilkkireissuun, jänisjahtiin tai metsätilusten tarkasteluun. Joka tapauksessa SuomiMies pääsee kulkemaan omia polkujaan ja nauttimaan talvisesta luonnosta ja vapaudentunteesta. Ja mikä parasta, samalla kunto kohoaa ja silava sulaa.

Kovaa kalorinkulutusta

85-kiloisella miehellä jo rauhallinen sunnuntaikävelyvauhti umpihangessa kuluttaa yli 500 kaloria tunnissa. Erittäin reippaassa tarpomisessa saattaa tunnin aikana hujahtaa jopa 850 kaloria. Kuntovaikutuksiltaan tunnin rivakka tarpominen vastaa jo samanpituista hölkkälenkkiä. Kunto siis kohoaa helposti, vaikka juokseminen olisikin hieman turhan raskasta tai rasittavaa vaikkapa paisumaan päässeen outokummun takia. Myös lihaskunto saa osansa: hieman upottava lumi pakottaa laajoihin liikeratoihin ja reidet, pakarat, pohkeet ja keskikroppa vahvistuvat tehokkaasti nietosten läpi puskiessa.

Lumikenkäily kuluttaa 50 prosenttia enemmän kaloreita kuin tavallinen kävely.

Vinkkejä lumikenkäilyyn

  • Laadukkaat lumikengät maksavat noin 100–400 euroa. Kenkiä kannattaa myös kysyä vuokraksi liikuntatoimilta, latuyhdistyksiltä tai liikuntayrityksistä.
  • Lumikenkäjalkineiksi sopivat parhaiten jämäkät, nilkkaa tukevat retkeilykengät.
  • Voit käyttää myös sauvoja. Ne parantavat tasapainoa umpihangessa. Oma pituus miinus 50 cm on sopiva sauvan mitta.
  • Älä stressaa liikaa tekniikasta. Jos osaat kävellä, osaat kävellä myös lumikengillä. Treeni kannattaa joka tapauksessa aloittaa helpommassa maastossa, vaikkapa pellolla.
  • Lumikenkäilymaastot avautuvat usein jo kotiovelta, mutta maassamme on myös varta vasten tehtyjä lumikenkäreittejä. Niitä kannattaa kysellä vaikkapa paikallisesta latuyhdistyksestä tai kunnan liikuntatoimesta.

 

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri

Lähteet:
www.suomenlatu.fi
Journal of strength and conditioning research. Nov. 2002.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö