Kymmenen tehokasta konstia liikunnan aloittamiseen

 1. Listaa liikunnan hyödyt. Mitä hyötyjä saat liikuntaharrastuksesta? Parempi terveys ja lisää virtaa arkeen? Painosi pysyy asiallisissa lukemissa?
 2. Listaa uhraukset, joita joudut tekemään liikuntaharrastuksen takia. Joudut myös luopumaan joistain asioista liikunnan takia. Tv:n töllöttämiseen ei ole aivan yhtä paljon aikaa. Myös muutaman oluttuopin voi joutua jättämään väliin, sillä kohmelossa ei tunnetusti kannata treenata.
 3. Vertaa hyötyjä ja uhrauksia. Vilkaise nyt edellisiä listoja. Kun punnitset hyötyjä ja uhrauksia, saattaa liikuntaharrastus tuntua yllättävän houkuttelevalta. Voit myös kaivaa listan esiin heikolla hetkellä.
 4. Varaudu esteisiin. Mitä esteitä ja haasteita saatat kohdata treenin aloittamisessa? Kenties ulkona on kova pakkanen. Entä, jos töissä tulee kiireinen viikko? Kun laadit suunnitelman esteiden varalle, pääset niistä helpommin yli. Sinulla on jo valmis varasuunnitelma, laitat sen vain toteutukseen!
 5. Hanki härveleitä. Hommaa askelmittari, sykemittari tai kalorimittari. Kirjaa ylös päivittäisiä lukemia ja lätkäise ne vaikkapa taulukko-ohjelmaan. Se piirtää sinulle motivoivan, nousujohteisen käyrän saavutuksistasi!
 6. Palkitse itsesi. Keppi ja porkkana toimivat molemmat. Porkkana usein paremmin. Itsensä palkitseminen liikuntatavoitteen saavuttamisesta motivoi jatkamaan. Valitse itsellesi merkityksellinen palkinto, ei kuitenkaan mielellään olutkoppaa.
 7. Perusta porukka. Ryhmässä liikkuminen tuo sosiaalista tukea. Köörissä on myös muita, jotka taistelevat sohvan seireenimäistä kutsua vastaan. Toisaalta muiden onnistumiset lisäävät omaa innostusta. Porukan yhteiset treenit tuovat myös sopivaa sosiaalista painetta ilmestyä paikalle.
 8. Liiku lähellä kotia. Treeneihin lähtemisen tulee olla helppoa. Jos harjoituksiin joutuu ajamaan 20 kilometriä, saattaa into loppua nopeasti. Lähde lenkille kotoa ja hommaa salikortti kodin tai työpaikan lähistöltä.
 9. Aseta tavoitteita. Mieti, mikä voisi olla sinulle merkityksellinen liikuntatavoite. Kenties kolme treeniä viikossa ensimmäisen neljän kuukauden ajan? Tai kolme leuanvetoa vappuun mennessä? Vai otatko tavoitteeksi kymmenen kilometrin juoksulenkin juhannukseen mennessä?
 10. Laadi muistilappuja. Pidä tavoitteesi esillä, niin et unohda niitä. ”Salitreeni torstaina” -teksti monitorin reunassa tai jääkaapin ovessa laittaa sinut liikkeelle.
Mittari auttaa pitämään lukua saavutuksista ja motivoi liikkumaan.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri

Lähteet:
Weinberg & Gould. 2011. Foundation of exercise psychology. 5th edition. Human Kinetics.
Marcus & Forsyth. 2008. Motivating people to be physically active. Human Kinetics.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

 • Liikkuva aikuinen
 • Opetus ja kulttuuriministeriö
 • Sosiaali- ja terveysministeriö