Lihasvoimaa hypyillä

Milloin teit viimeksi hyppytreeniä? Ala-asteen välitunnillako? Silloin on aika aloittaa tämä treenimuoto, jolla saat hämmästyttävän nopeasti puhtia lihaksiisi ja parannat kykyäsi liikuttaa kroppaa mitä moninaisimmissa askareissa – puhumattakaan puulaakipalloilusta sun muista vikkeliä liikkeitä vaativista kuntoilulajeista.

Miksi kannattaa hypätä?

Lihas ei pääse huilimaan. Hyppyliike on mainio kotikonsti laittaa koko lihas tehokkaasti töihin. Hitaissa lihaskuntoliikkeissä tai juoksulenkeillä osa lihaksesta huilii koko treenin ajan, vaikka lihas tuntuisi treenissä väsyvänkin. Lihas joutuu myös tuottamaan todella ison määrän voimaa, jotta koko kropan paino saadaan nopeasti liikkeelle. Siksi lihasvoima kasvaa hyppyjä tekemällä todella tehokkaasti.

Kaloreita kuluu  ja kestävyys kohenee. Huomaat myös haukkovasi henkeä hyppysarjojen jälkeen. Kova työteho kuluttaa roimasti energiaa ja siitähän se hapen haukkominen johtuu. Pidemmällä aikavälillä tällainen treeni auttaa myös parantamaan kestävyyttäsi ja polttamaan mahamakkaroita pienemmäksi.

Luut ja jänteen vahvistuvat. Hyppyliikunta vahvistaa luita ja auttaa pitämään ne vahvoina. Sopivat tärähdykset ovat herkkua luustolle! Myös jänteet vahvistuvat ja treeni auttaa säilyttämään ne kimmoisina. Se auttaa ehkäisemään jännevammoja, jotka vaanivat vaikkapa sulkapalloa tai tennistä pelaavaa SuomiMiestä.

Liikkeellä matalalla teholla

Jotkut sanovat, että hypyt eivät sovi heikkokuntoiselle. Kyllä ne sopivat, jos ne aloitetaan matalalla teholla. SuomiMiehen hyppytreenissä liikkeet eivät vaadi korkeushyppääjän pomppua, eivätkä ne rasita kroppaa kovasti.

Ohjeet SuomiMiehen hyppytreeniin

  • Tee hypyt 3 kertaa peräkkäin ja huilaa eri liikkeiden välissä noin minuutti.
  • Tee treeniä kaksi kertaa viikossa.
  • Aloita tekemällä hypyt noin ¾ teholla. Jatka näin ensimmäiset 2–3 viikkoa. Näin totut tämän tehotreenin rasitukseen ja vältät vammat.
  • Tee kyykky- ja päkiähypyt ensin pehmeällä alustalla, vaikkapa jumppamatolla.
  • Toteuttelujakson jälkeen voit nostaa tehoa: tee jokainen hyppy 110 prosentin teholla!
  • Jos sinulla on polvivamma tai -kuluma, selkäongelmia tai olet reilusti ylipainoinen, jätä hypyt suosiolla väliin.
  1.   2.   3. 

1. Penkkihyppy
Laita oikea jalka 20–40 senttiä korkean korokkeen, vaikka rappusen tai tukevan penkin, päälle. Nosta vasen käsi koukkuun niin, että nyrkki on pään korkeudella. Ponnista voimakkaasti oikealla jalalla ja nosta samalla vasenta jalkaa ylöspäin. Kädet saksaavat samalla ja vaihtavat paikkaa. Pyri nousemaan hieman ilmaan, tule hallitusti alas ja toista liike 10 kertaa molemmilla jaloilla.

2. Päkiähyppy
Asetu seisomaan hartian levyiseen asentoon ja jännitä kevyesti vatsalihaksia. Pidä polvet aivan aavistuksen verran koukussa. Pomppaa nyt ilmaan nilkkoja ojentamalla, tule alas päkiälle, ja toista liike saman tien uudelleen. Liike tulee pelkästään nilkasta, polvet eivät liiku. Toista liike 10 kertaa.

3. Kyykkyhyppy
Asetu hieman hartioita leveämpään asentoon. Vie takapuolta taaksepäin ja koukista polvia. Ponnista ylöspäin ja tule pehmeästi alas. Toista liike 10 kertaa.

Näin seuraat kehittymistäsi:
Asetu värikkääksi maalatun seinän viereen. Laita liitua tai muuta väriä sormiesi päähän ja kurota itsesi ensin mahdollisimman pitkäksi niin, että jalkasi ovat maassa. Kosketa nyt seinään niin, että siihen jää liitujälki. Lisää sormiisi liitua ja ponnista nyt mahdollisimman korkealle ja yritä tehdä sormillasi merkki mahdollisimman ylös seinään. Mittaa merkkien etäisyys. Tee nyt hyppyharjoittelua pari kuukautta ja toista testi. Yllätyt kehittymisestäsi!

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Petteri Kivimäki

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö