Luontoliikunta latistaa stressin ja tuo terveyshyötyjä

Olemme kehittyneet metsästäjä-keräilijöinä ja luonto on meille luonnollinen elinympäristö. Voimme tutkitusti paremmin luonnossa tai luonnon elementtejä sisältävässä ympäristössä.

Luonnolla on paljon suotuisia vaikutuksia terveyteen. On esimerkiksi havaittu, että sydän- ja verisuonisairauksia esiintyy vähemmän ympäristössä, jossa on myös puita pelkän betoniviidakon lisäksi.

Luontoympäristö saa aikaan myös välittömiä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi verenpaine ja syke laskevat metsässä. Luonnossa ihminen myös kokee henkisiä elpymiskokemuksia – koettu stressi lievenee.

Samoin tutkimuksissa on havaittu, että 2 tunnin samoilu metsässä pidentää yöunta. Tämä on myös arvokas etu yhteiskunnassa, jossa ihmiset nukkuvat entistä vähemmän.

Lisähyödyt liikkeestä luonnossa: Kaloreita kuluu enemmän ja tasapaino kehittyy!

Kehoon tuppaa kertymään helposti rasvaa, kun ikää karttuu. Tämä johtuu iänikuisesta yhtälöstä, jossa energiaa tulee suusta sisään enemmän kuin sitä päivän aikana kuluu. Luonnossa kävely on helppo tapa lisätä kulutusta jokaista otettua askelta kohti – erityisesti jos liike tapahtuu kovaksi tampattujen polkujen ulkopuolella.

Haastavat ja esimerkiksi hieman upottavat alustat, kuten sammalikko korpimetsässä saattavat lisätä energiankulutusta kävelyssä jopa 20–30 %. Se on enemmän kuin sauvojen tuoma teholisä kävelyyn tasamaalla. Kun energiaa kuluu samalla tunnin lenkillä enemmän, se on tietysti hyvä juttu!

Lisäksi luontoympäristö haastaa tasapainoamme. Kroppa pääsee koko ajan tekemään pieniä korjauksia tasapainoon. Sellaisia haasteita ei tasaisella alustalla tai teillä tule lainkaan. Ehkä huomaatkin ensimmäisen metsäkävelyn jälkeen ”uusia kipeitä lihaksia” esimerkiksi säären, jalkapohjan ja keskivartalon seudulla!

Kuinka paljon luonnossa oleskelua tarvitaan?

Luonnossa oleilusta ja liikkumisesta saa tutkitusti terveys- ja stressinhallintahyötyjä, kun lähiviheralueita käyttää kuukausitasolla 5 tuntia ja kaupungin ulkopuolisia luontoalueita 2–3 kertaa kuukaudessa. Tähän määrään kannattaa aluksi pyrkiä. Näyttää siltä, että hyödyt lisääntyvät, kun määrää kasvaa.

Aloita helpommasta vaihtoehdosta!

Mies kiikaroi maisemia korkean mäen päällä
Aina ei tarvitse lähteä kauaksi päästäkseen nauttimaan luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta. Luonto on Suomessa kaikkialla lähempänä kuin usein tulemme edes ajatelleeksi!

Saadaksesi luontoliikunnan hyödyt plakkariin, ei tarvitse ajaa jopa satoja kilometrejä kansallispuistojen luonnonmetsiin. Jopa puistoympäristö toimii tutkitusti! Samoin useimmilla meistä suomalaisista on aivan nurkan takana talousmetsää, jossa riittää tarpomista. Samalla reissuun voi yhdistää hieman vaikkapa lintujen bongailua tai marjojen ja sienten poimintaa! Jos taas metsästys on jo tuttu harrastus, kannattaa se pitää aktiivisena ja suunnata päättäväisesti polkujen ulkopuolelle, vaikka mielessä saattaa hakata usein virheellinen viesti: ”Ei taida viitsiä, kun tuo ikäkin jo alkaa painaa…”

Hyviä luontoliikuntahetkiä!

 

 

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri

Lähteet:
Morita ym. 2011. A before and after comparison of the effects of forest walking on the sleep of a community-based sample of people with sleep complaints. Biopsychosocial medicine. 5:13.
Tyrväinen ym. 2007. Luonnon merkitys kaupunkilaiselle ja vaikutus psyykkiseen hyvinvointiin. Metlan työraportteja. 52:57-77.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö