Lyhyt luontokävely lounastauolla parantaa unen laatua

Kiire ahdistaa, pumppu hakkaa ja otsasuoni tuntuu pullistuvan päästä. Tällainen tilanne iskee yllättävän usein päälle nykypäivän hektisessä arjessa. Päivän stressi ja kiire saattavat lisäksi vaikuttaa unen laatuun, jolloin palautuminen rankasta päivästä heikkenee edelleen. Tätä kierrettä voi kampittaa rauhallisella luontoliikunnalla.

Luontoliikunta kohottaa mielialaa ja vähentää stressiä

Kävely luonnossa saa aikaan monia positiivisia vaikutuksia. Treenin jälkeen mieliala on koholla, itsetunto on korkeampi ja sydämen syke sekä verenpaine tippuvat. Monet vaikutuksista ovat todennäköisesti yhteydessä stressihormoneihin, joiden pitoisuuksia luonnossa liikkuminen laskee. Ihminen on kehittynyt luonnonympäristössä ja siksi luonnossa tapahtuva liikunta näyttää päihittävän vaikutuksiltaan rakennetussa kaupunkiympäristössä tehdyn, kestoltaan ja teholtaan samanlaisen liikuntatuokion.

Mutta kestävätkö luontoliikunnan rauhoittavat ja positiiviset vaikutukset pidempään? Näyttää siltä. Aikaisemmin päivällä tehty lenkki näyttää vaikuttavan positiivisesti vielä silloin, kun  painuu pehkuihin.

Matalampi verenpaine ja leposyke. Parempi mieliala lenkin jälkeen. Laadukkaampi uni ensi yönä. Tällaisia etuja on luvassa tästäkin treenistä.

Unen laatu uudelle tasolle

Tutkijat vertailivat hiljattain, miten lounastauolla tehty, keskimäärin 17 minuutin kävelylenkki vaikutti elimistön hyvästä lepotilasta kertovaan sykevälivaihteluun unen aikana. Lenkit tehtiin joko kaupunkiympäristössä tai luonnonympäristössä. Luonnonympäristössä kävelleillä niin kutsutun parasympaattisen, lepotilaa edistävän hermoston aktiivisuus kohosi unen alkuvaiheen aikana. Tämä viittaa siihen, että keho pääsee nopeammin palauttavaan lepotilaan ja unen laatu paranee.

Stressinselätyskeinoja

Tietoa luontoliikunnan loistavista eduista kannattaa hyödyntää. Nappaa itsellesi mainioita rentoutumis- ja mielialaetuja ja nuku paremmin:

  • Jos mahdollista, työpäivä kannattaa katkaista lyhyellä kävelylenkillä luonnonympäristössä. Jo 15–20 minuutin kävely kohottaa välittömästi mielialaa ja rentouttaa. Bonuksena tämä lenkki voi parantaa unen laatua seuraavana yönä ja tehostaa edelleen unen palauttavaa vaikutusta.
  • Lounaskävelytutkimuksessa luontolenkki ei pidentänyt unen kestoa. Eräässä toisessa tutkimuksessa unen kesto pidentyi pitkän, 2 tunnin luontolenkin ansiosta. Jos siis haluat vedellä kauemmin hirsiä, pidempi ja rauhallinen lenkki luonnossa on hyvä vaihtoehto. Joka jamppa ei myöskään pääse toimistolta luontolenkille, joten silloin liikuntatuokio kannattaa sijoittaa iltaan.
  • Jos lenkin pystyy tekemään ympäristössä, jossa on metsän lisäksi myös vettä, voi se kohottaa mielialaa vielä enemmän kuin pelkkä metsämaasto.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Lähteet:

Gladwell ym. 2016. A Lunchtime Walk in Nature Enhances Restoration of Autonomic Control during Night-Time Sleep: Results from a Preliminary Study. Int J Environ Res Public Health. 2016 Mar; 13(3): 280.

Morita ym. 2011. A before and after comparison of the effects of forest walking on the sleep of a community-based sample of people with sleep complaints. Biopsychosocial medicine

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö