Lyhytuninen vai pitkäuninen?

Ihmisen on nukuttava. Vuorokaudessa on tasan 24 tuntia ja siitä ihmisen on varattava nukkumiseen riittävän monta tuntia. Koska emme voi tinkiä unestamme on tingittävä jostain muusta.

Yöunen pituus on yksilöllinen. On luontaisesti lyhytunisia, luontaisesti pitkäunisia ja näiden kahden ääripään välissä yöunensa nukkuvia.

Luontaisesti lyhytuniset ihmiset nukkuvat alle 7 tuntia, ovat seuraavan päivän virkeinä ja pysyvät terveinä. Heitä on melko vähän. Joka yö luontaisesti pitkäuniset ihmiset nukkuvat yli 9 tuntia, ovat seuraavan päivän virkeinä ja pysyvät terveinä. Myös heitä on melko vähän.

Yöunen pituus on yksilöllinen ja erot unen tarpeessa ovat suuria.

Suurin osa aikuisista tarvitsee joka yö unta 7‒9 tuntia. Siis, yksi aikuinen tarvitsee 7 tunnin yöunen joka yö, toinen tarvitsee 9 tuntia yöunta joka yö. Erot unen tarpeessa ovat suuria.

Kuinka pitkän yöunen minä sitten tarvitsen? Vastauksen saat vain nukkumalla. Vertailemalla, kuinka virkistyneeksi tunnet olosi herätessäsi ja miten helposti pysyt virkeänä päivän aikana, saat vähitellen oivalluksen siitä, miten pitkät yöunet tarvitset itsellesi.

Teksti: Timo Partonen, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kuvat: Jiri Halttunen

Lukuvinkki: Partonen, T. Lisää unta: kiireen lyhyt historia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 2014.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö