Tutkimuksissa esimerkiksi kognitiivinen kapasiteetti eli pollan toiminnat ovat univajeen seurauksena heikentyneet, vaikkei miehistä itsestään siltä tunnukaan. Ja jos ei pää pelaa ihan niin kuin pitää, niin sitten ei kyllä pelaa moni muukaan asia – ei painonhallintakaan.
Unen ja painonhallinnan vaikeuden välisistä yhteyksistä voi läväyttää tiskiin aika karun kokonaisuuden:
- Univaje lisää nälkää ja paljon.
- Keskimäärin tietysti ja yleensä havaitaan nälän/mielitekojen kasvavan useita satoja kilokaloreita – yksilöllistä toki tämäkin. Joillakin univaje ei kasvata nälkää, mutta useimmilla kyllä. Ja huonolla tuurilla olet se henkilö, jolla univaje lisää seuraavan päivän nälkää hulppeat 1 000 kcal päivässä, jolloin unen hallinta muuttuukin ehkä tärkeimmäksi painonhallinnan osa-alueeksi.
- Univaje muuttaa syömisen palkintomekanismeja ja ohjaa syömistä heikkolaatuisempaan ravintoon.
- Univajeen seurauksena ei syödä keskimäärin pelkästään enemmän, vaan myöskin heikompilaatuista ravintoa. Univajeen seurauksena kasviksia tekee mieli vähemmän ja toisaalta taas herkkuja tekee mieli enemmän. Tämä ei ole pelkästään tutkimuksissa havaittu ilmiö, vaan ihan käytännön työssäkin melko selvästi havaittava ilmiö – ei ole harvinaista, että kasvisten syönti lisääntyy kuin itsestään asiakkaan alkaessa nukkua enemmän.
- Univajeen seurauksena liikunta ei maistu.
- Tutkimuksisa nähdään, että univajeen seurauksena liikkuminen voi vähentyä jopa ¼–⅓ rutinoituneemmilla liikkujilla. Liikkumattomilla univaje vain lisää todennäköisyyttä, ettei liikunta jatkossakaan maistu. Bonuksena tietysti jaksaminen liikunnassa on heikentynyt ja liikunta tuntuu raskaammalta.
- Univaje muuttaa rasva-aineenvaihduntaa suosien lihomista ja vaikeuttaen laihtumista.
- Tutkimuksissa on muun muassa nähty viitteitä, että univajeen seurauksena laihdutettaessa rasvamassan menetys vähenee ja rasvattoman kudoksen menetys puolestaan kasvaa.
Eli kovempi nälkä, enemmän mielitekoja, ei huvita liikkua ja jos liikkuu, niin ei palaudu ja tuntuu raskaalta. Näiden vuoksi laihtuminen on jo aika hankalaa, mutta jos siinä onnistuu, niin rasvakudoksen osuus menetetystä painosta on normaalia pienempi. Siinäpä yhtälö, joka tekee univajeesta melkoisen paino-ongelman. Asiaa ei auta, että muitakin pieniä vaikeuttajia on, kuten pienentynyt perusaineenvaihdunta univajeen myötä tai se, että väsyneenä tietoinen parempien valintojen tekeminen vaikeutuu.
Eli seuraavan kerran, kun ajatus laihtumisesta juolahtaa mieleen, niin voisi myös lähteä miettimään ensimmäisenä unta. Tällä hetkellä aika harva mies niin vielä tekee. Jos vastaat johonkin tai useampaan alla olevista kysymyksistä ”kyllä”, niin voi hyvinkin olla, että univaje on painonhallinnan suuri ongelma ja unen parantaminen itse tai unen ammattilaisen (unilääkäri, uniohjaaja tms.) avulla on suositeltavaa.
- Oletko useimpina aamuina hyvin väsynyt tai tokkurainen?
- Nukahdatko hyvin nopeasti iltaisin?
- Nukahdatko kesken päivän usein, jos tilanne sen mahdollistaa?
- Kuorsaatko jatkuvasti?
- Nukutko alle 7 tuntia yössä?

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Jiri Halttunen