Mielikuvien merkitys treenaamisessa

Mielikuvat voivat joko lisätä valtavasti treeni-intoa tai lannistaa sen totaalisesti.

Negatiiviset mielikuvat heikentävät suoritusta ja laskevat itseluottamusta omiin kykyihin harjoittelutilanteessa ja vaikkapa elämäntaparemontin heikkoina hetkinä. Positiivisen ja omaa treenifiilistä kohottavien mielikuvien käyttö taas on tyypillistä urheilun terävimmille huipuille. Olympiamitalisteja yhdistävä tekijä on keskimäärin 15 minuutin mielikuvaharjoittelun käyttö päivittäin. Jos tämä konsti kelpaa terävimmälle huipulle, kannattaa ihan tavan tallaajankin ehdottomasti kokeilla sitä.

Viikon mielikuvahaaste vaatii 5–10 minuuttia treeniä päivittäin. Ja mikä parasta, kuten muussakin harjoittelussa, tämä treeni puree nopeimmin ja tehokkaimmin aloitteluvaiheessa. Huomaat varmasti muutoksia treeni-innossa ja -tehossa jo viikon aikana. Aloita jo tänään seuraavilla ohjeilla.

Olympiamitalisteja yhdistävä tekijä on keskimäärin 15 minuutin mielikuvaharjoittelun käyttö päivittäin.

Mielikuvaharjoittelun haasteviikko

Tee viikon ajan seuraava mielikuvaharjoitus joka ilta ja seuraa kehittymistäsi.

Mielikuvatreeni joka ilta. Suorita harjoitus muutaman minuutin rauhoittumisen jälkeen, ennen nukkumaanmenoa.

Makaa sängyssä ja kuvittele mieleesi tilanne, jossa olet kokenut parhaita onnistumisen tunteita. Muistele fiilistä ja pyri kokemaan se uudelleen kaikilla aisteilla. Miltä kehossa tuntui, mitä edessä näkyi ja millaisia ääniä tilanteeseen liittyi. Pyöritä filmiä tästä tilanteesta mielessäsi 3–5 minuuttia. Nauti hyvästä fiiliksestä ja siirrä tunne nyt harjoitustilanteeseen. Näe itsesi tekemässä täydellistä treenisuoritusta lempilajissasi, olipa se sitten lenkkeily, kuntosalitreeni tai pallopeli. Istutat näin vahvoja onnistumisen tunteita treenisuoritukseesi. Voit myös nähdä itsesi treenitavoitteessasi, kovakuntoisempana tai vaikkapa 10 kiloa kevyempänä huippufiiliksen mieleen hakemisen jälkeen.

Vahva ja luottamusta uhkuva mielikuva alkaa pikkuhiljaa juurtua mieleesi. Pian pystyt hakemaan sen mieleesi harjoitustilanteessa. Esimerkiksi silloin, kun kuntosalilla pitäisi saada uudet sarjaennätykset tehtyä tai lenkillä alkaa askel painaa.

Seuraa kehittymistäsi

Anna viikon alussa seuraaville seikoille arvosana asteikolla 0–10: Nolla = todella heikko, 10 = erinomainen.

  • Harjoittelumotivaationi (0–10)
  • Luottamus siihen, että saavutan tavoitteeni (0–10)
  • Itsevarmuuteni harjoitustilanteessa (0–10)
  • Anna arvosanat uudelleen viikon päästä ja katso, miten harjoittelu vaikutti niihin.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö