Kaljuuntuminen on luonnollista, mutta sitä voidaan hidastaa

Miestyyppinen kaljuuntuminen on perinnöllinen ominaisuus. Kaljuuntumista voidaan hidastaa ja osin estää lääkityksellä, mutta vain niin kauan kuin lääkitystä käytetään. Lääkitykseen saattaa liittyä haittavaikutuksia.

Suurimmalla osalla suomalaisista miehistä on perinnöllisiä kaljuuntumisen geenejä eikä hiustenlähdön taustalta yleensä löydy hoidettavaa sairautta. Miehillä kaljuuntuminen voi alkaa jo 18–20 vuoden iässä. Se saa alkunsa yleensä ohimopoukamista siirtäen otsan hiusrajaa ylemmäksi tai päälaelta tai molemmista pikkuhiljaa. Yli puolella 50 vuotta täyttäneistä miehistä on eriasteisia kaljuuntumiseen ja hiusten harventumiseen liittyviä muutoksia.

Mistä apua hiustenlähtöön?

Jos hiustenlähtöä esiintyy normaalia enemmän, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Kyseessä voi olla esimerkiksi infektioon, kilpirauhasen vajaatoimintaan, anemiaan tai eräisiin lääkkeisiin liittyvä muutos. Anaboliset steroidit ovat tulleet myös tavallisten voimailijoiden elämään, ja näiden kuten testosteronin korvaushoitoa saavien on hyvä huomata niistä mahdollisesti aiheutuva miestyyppinen hiuskato.

Useimmat miehet kokevat miestyyppisen kaljuuntumisen luonnolliseksi osaksi ikääntymistä, mutta osalle kaljuuntuminen voi olla psykologisesti kuormittavaa. Hiusravintolisien käytön vaikutuksista miestyyppisen kaljuuntumisen estoon ei ole näyttöä.

Jos kaljuuntumisen kokee ongelmallisena, on hyvä lohduttautua ajatuksella, että eunukeilla on tuuhea tukka!

Apteekeista saatava reseptitön apu miestyyppiseen hiustenlähtöön on minoksidiili-linimentti. Sillä voi pysäyttää tai hidastaa jossakin määrin hiustenlähtöä, mutta kovin paljoa tuuhentumista sillä ei saada aikaan. Tulosten näkyminen kestää kolmesta kuuteen kuukautta linimentin käytön aloittamisen jälkeen ja tulokset säilyvät vain niin kauan kuin linimenttiä käytetään.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon käytetty finasteridi pieninä annoksina on yleisesti käytetty reseptilääke miestyyppiseen kaljuuntumiseen. Pienelle osalle käyttäjistä finasteridi voi aiheuttaa seksuaalihäiriöitä, jotka saattavat jopa jäädä pysyviksi. Näitä häiriöitä voivat olla seksihalujen väheneminen sekä peniksen alueen turtuneisuus, mikä ilmenee heikentyneenä orgasmina sekä mahdollisina erektio-ongelmina. Näyttää siltä, että finasteridin eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon tarkoitettu suurempi annoskoko aiheuttaa vähemmän seksuaalihäiriöitä.

Yksi keino torjua kaljuuntumista ovat hiussiirteet. Hiussiirteitä tehdään eri tekniikoilla ja yhteinen nimittäjä kirurgiselle hoidolle on niiden kallis hinta.

Kaljuuntunut tai kaljuuntuva päälaki palaa helposti auringossa ja tulee suojata hyvin lakilla tai aurinkovoiteella, jonka kerroin on syytä olla 50. Aurinkovoiteen käyttö on syytä aloittaa myös Suomessa auringon alkaessa keväällä lämmittää miehen paljasta päätä, ja sitä tulee jatkaa koko keskikesän.

On ilmeistä, että osa naisista ei pidä kaljuista ja osalle naisista kaljuus taas edustaa miehisyyttä, viriiliyttä ja seksikkyyttä. Jos kaljuuntumisen kokee ongelmallisena, on hyvä lohduttautua ajatuksella, että eunukeilla on tuuhea tukka!

Iho ja ikääntyminen

  • Miehenkään iho ei kestä liiallista uv-säteilyä
  • Tupakointi vanhentaa ihoa

Iho on itse asiassa kehomme suurin elin, jolla on runsaasti erilaisia tehtäviä. Iho toimii fyysisenä suojana absorboimalla itseensä ultraviolettivaloa, estäen mikro-organismien ja eri kemikaalien pääsyä kudoksiin. Iho myös säätelee hien ja elektrolyyttien erittymistä, ja sillä on merkittävä rooli lämmön säätelyssä. Iho ja ihokarvat ovat tärkeä tuntoelin.

Miesten iho on tuottaa enemmän talia, sisältää enemmän karvatuppeja ja on paksumpi kuin naisten. Parranajo rasittaa ihoa. Miehet ovat hormonaalisista syistä myös herkempiä saamaan aknemuutoksia.

Ihon oheneminen alkaa noin 45 vuoden iässä. Kiinteys alkaa pikkuhiljaa vähenetä ja ryppyjä alkaa ilmaantua. Miesten ihon kiinteys on kuitenkin erilainen kuin naisten, ja siten ihon ryppyjen ilmaantuminen alkaa yleensä myöhemmin kuin naisilla. Toisaalta ilmerypyt saattavat erottua miehillä selkeämmin voimakkaampien kasvolihasten vuoksi.

Teksti: Jarmo Karpakka
Kuva: Studio Juha Sorri

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö