Miksi me istumme?

Ennen istuminen oli lepohetki raskaan päivän keskellä. Nyt ensimmäistä kertaa, istuminen ei ole enää lepäämistä varten. Se on toiminto, jota teemme kaikkialla. Kotona, koulussa, opiskeluissa, työmatkoilla, töissä ja vapaa-ajalla meidän ei tarvitse enää muuta kuin tukeutua tuolin kannateltavaksi, sillä pakottavaa tarvetta lihastyölle ei enää ole.

Yhtä vähän kuin lihastyölle on tarvetta, yhtä vähän meillä on enää mahdollisuuksia aktivoida lihaksiamme. Istuminen on hallitseva, toivottu ja ehdotettu asento asian kuin asian suorittamiseen. Vai voisitko kuvitella olevasi jossain muussa asennossa palaverissa tai pankissa asioidessasi? Istuminen on niin suosittua, koska se on helppoa, siihen tarjoutuu mahdollisuuksia kaikkialla ja usein se on myös välttämätöntä asioiden suorittamiseksi. Tai ainakin se joskus tuntuu välttämättömältä nykyisessä yhteiskunnassa.

Istumisen suosio ei kuitenkaan johdu pelkästään sen helppoudesta. Älypuhelin, televisio ja pelikonsoli ovat kaikki sylissäsi, saatavilla heti istuttuasi mukavasti aloillesi. Istuminen on portti uuteen digitaaliseen aikakauteen – tuo aikakausi on imaissut meidät mukaansa. Kaikki maailman tieto löytyy Googlesta, ei kirjastosta.

Elämysten kirjo on karannut pihaleikeistä virtuaalitodellisuuksiin ja mitä uskomattomimpiin tarinoihin mielikuvitusmaailmojen syövereissä. On turha kuvitella, että lisää viihdettä himoavat laajentuneet pupillit hätkähtävät hitustakaan todellisuuden tarjoamista vaihtoehdoista, kun takana on jännittävä seikkailu universumin äärilaidoille. Kaiken lisäksi, jos jostain syystä jätät seikkailut väliin, et enää tiedä mistä muut puhuvat.

Toisaalta on aika hienoa, että pystymme ansaitsemaan rahaa vain näpyttelemällä sormiamme kaiket päivät, matkustamaan tuhansia kilometrejä vain ojentamalla nilkkaamme, saamaan herkulliset ruoat eteemme rullaamalla auton ikkunan alas ja seikkailemaan mitä ihmeellisimmissä paikoissa vain istumalla sohvalla. Elämän tekeminen helpoksi on yksi yhteiskunnan kehityksen ajavia voimia, koska ihmiset pitävät siitä.

Kaikesta tästä seurauksena vietämme yhä useampia tunteja istuen tuolissa.

Elämäntapamme suosii istumista ja paikallaanoloa.

 

Teksti: Arto Pesola
Kuvat: Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Arto Pesola

Arto on väitellyt liikuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta aiheenaan istumisen vähentämisen terveyshyödyt. Arton kaksi kirjaa, Luomuliikunnan vallankumous (Fitra 2013) ja Luomuliikunnan työkirja (Fitra 2015) saivat laajaa huomiota ja ne on käännetty kansainväliseen levitykseen. Arto toimi myös asiantuntijajäsenenä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, joka laati Suomeen istumissuositukset ensimmäisten maiden joukossa maailmassa.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö