Näin kiroilu kohottaa treenitehoasi!

Kiroileminen treenin lomassa voi herättää huomiota, mutta se myös tehostaa tutkitusti treeniä. Selvitä alta, miten noituminen nostaa suorituskykyäsi ja hyödynnä sen vaikutukset treenissäsi. Bonuksena luvassa muutama konsti, jolla teet hommasta sosiaalisesti korrektimpaa.

Mahdollisimman tehokkaat ja laadukkaat harjoitukset ovat kehityksen avain. Huippu-urheilijat ja heidän valmentajansa puhuvat aina ”päivittäisen tekemisen laadusta” – se todella ratkaisee. Ja treenin tehoa ja laatua voi tutkitusti kohottaa kiroilemalla suorituksen aikana.

Kiroilu nostaa treenitehon uudelle tasolle

Tutkijat laittoivat 29 treenaajaa (18 naista ja 11 miestä) tekemään harjoitteita joko kiroillen tai neutraaleja lumesanoja hokien. Tutkittavat polkivat kuntopyörää täydellä teholla 30 sekuntia. Testi vastaa suosittuja HIIT-treenejä, joissa poljetaan pyörää niin kovaa kuin mahdollista. Tällaisen HIIT-vedon huipputeho pyörällä parani kiroilijoilla 5 prosenttia. Se vaikuttaa äkkivilkaisulta pieneltä prosentilta, mutta on maksimitehoisissa harjoitteissa todella paljon. Tämän kaltaisia vetoja hyödyntävästä treenistä voit lukea vaikkapa tästä treenivinkistä.

Seuraavaksi testattiin puristusvoimaa. Se nousi kiroilijoilla 8 prosenttia, mikä on myös erinomainen parannus yksinkertaisessa voimatestissä.

Miksi kiroaminen kohottaa suorituskykyä?

Tutkijat eivät saaneet selville tarkkoja syitä siihen, miksi kiroilu toimii. Voi olla, että kiroillessa myös niin kutsuttu ”sisäinen ääni”, eli itsepuhelu päämme sisällä on sen verran voimakas, että se ikään kuin estää väsymyksestä ja lihasten maitohappopoltteesta kielivien tuntemusten aistimista aivoissa. Polje, ja väsymyssignaalit menevät osittain ohi ja jatkat hommaa tehokkaammin kuin huomaamatta.

Kiroilu kovan treenisuorituksen aikana lisää tehoa. Se saattaa esimerkiksi vähentää lihasten keskushermostolle lähettämien ja lopettamaan kehottavien väsymysviestien huomiointia.

 

Miten voit hyödyntää tietoa saamatta porttikieltoa kuntosalille?

Kaikissa paikoissa ja olosuhteissa kiroilu ja huutaminen eivät tule kyseeseen. Tässä keinoja, joilla voit tehdä kiroiluefektistä sosiaalisesti korrektimpaa:

Mutise voimasanoja puoliääneen. Tutkijat arvelevat, että kiroilun suorituskykyvaikutus voi liittyä myös kurkunpäähän, vatsaontelon paineeseen ja sitä kautta tuleviin voimantuottoa tehostaviin vaikutuksiin. Voit siis supista ja jupista hammasta purren itselläsi toimivia voimasanoja.

Vaihda kirosanat joihinkin muihin voimakkaita tunteita mieleen tuoviin sanoihin. Tämä voi nostaa vireystilaasi ja treenitehoasi ilman vihaisia katseita.

Kiroa vaan rehellisesti ja kovaa! Jos olet yksin salilla, lenkkipolulla tai pyöräilet maantiellä, jos et pahemmin välitä muiden mielipiteistä tai pelkää porttikieltoa salille, kiroa täysiä oikein kunnolla ja nauti suorituskykyhyödyistä!

Treenitehovaikutusta voi hakea sosiaalisesti korrektimmalla tavalla jupisemalla voimasanoja tai muita voimakkaita tunteita herättäviä sanoja.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen & Studio Juha Sorri

Lähde:
Stephens, Richard, David K. Spierer, and Emmanuel Katehis. ”Effect of swearing on strength and power performance.” Psychology of Sport and Exercise (2017).

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö