Näin paino putoaa

Elämäntapamuutoksilla on erilaiset vaikutukset painoon. Mikäli tavoitteena on painonpudotus, kannattaa keskittyä tekemään oikeita asioita.

Painon kannalta tärkeimmät muutokset ovat kasvisten lisääminen ruokavalioon, ateriarytmin tasaaminen ja energiapitoisten juomien vähentäminen. Tavoittele kohtuutta myös makeiden ja suolaisten herkkujen suhteen.

Suosi ”oikeaa ruokaa” ja kunnon aterioita.

Mikä hyvänsä keino, joka lisää kasvisten käyttöä, edistää myös painonhallintaa – vaikka makkarasalaatti tai kasvisten maustaminen reilusti kastikkeella. Kasvisten energiatiheys on pieni ja siksi niiden laihduttava vaikutus on suuri.

Älä tavoittele täydellisyyttä kaikkien muutosten toteutumiseksi. Alla oleva taulukko havainnollistaa, miten elämäntapamuutokset vaikuttavat painoon. Esimerkiksi jos 100-kiloisen miehen ateriarytmi on pielessä ja hän saa ateriarytminsä säännölliseksi, on muutoksen painovaikutus noin 10 kiloa vuodessa.

Elämäntapamuutosten painovaikutukset

Ateriarytmin tasaaminen yli 10 kg
Kasviksien lisääminen yli 10 kg
Energiapitoisten juomien vähentäminen 5-7 kg
Herkkujen kohtuullistaminen 4-5 kg
Kuitupitoisempien viljatuotteiden valinta 3-4 kg
Proteiinipitoisuuden lisääminen 2-4 kg
Vähäsokerisempien tuotteiden valinta 2-4 kg
Liian rasvainen ruokavalio sopivaksi 2-4 kg
Liikunnan lisääminen 0-3 kg
Rasvan laadun parantaminen 0,5-1 kg

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Studio Juha Sorri ja Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö