Paikat auki putkirullauksella

Mies treenaa kyllä mielellään lihaksiaan. Kukapa ei komeampia patteja haluaisi. Mutta entäpä lihashuolto? Naisten hommaa, niinkö? Ei suinkaan. Lihashuollolla vähennät jumitiloja koko kropassa ja palaudut nopeammin niin treenin kuin fyysisen työnkin rasituksista.

Lihashuolto yhdistetään usein pelkkään venyttelyyn, mutta se pitää sisällään paljon muutakin. Käydään seuraavaksi läpi lihashuoltotekniikkaa, jota voit tehdä melkein missä tahansa ja täysin ilmaiseksi. Sitä käyttämällä huomaat eron kropan hyvinvoinnissa jo parissa viikossa!

Putkirullaus – mitä ihmettä se on?

Putkirullaus on eräänlaista köyhän miehen hierontaa ja sitä voi tehdä melkein missä vaan. Hieronnan positiivisia vaikutuksia voi siis napata itselleen, vaikka ei hierojalle asti aina tulisi lähdettyäkään. Yleensä hommassa käytetään niin sanottuja pilates-rullia, mutta sellaistakaan et välttämättä tarvitse, vaan 10–15 cm halkaisijaltaan oleva viemäriputkikin käy mainiosti hieromarullasta.

Rullaus on helppoa. Aseta rulla lattialle ja käy sen päälle. Liikuttele itseäsi rullan päällä ja tue painoasi sopivasti käsille. Kun löydät erityisen herkän pisteen, pure hetki hammasta ja jää siihen. Pian tunnet kireyden helpottavan. Pari ensimmäistä kertaa voivatkin saada miehen kyyneliin, mutta tästä tuskasta on vain vaaksa nautintoon! Odotapa fiilistä, minkä rullaussession jälkeen koet! Putkirullausta voit tehdä melkein mille lihasryhmälle tahansa, mutta erityisen tehokkaasti se tepsii vaikeasti venytettäviin reiden ulkosyrjiin.

 1. Reiden ulkosyrjän rullaus
  Asetu kyljelleen rullan päälle ja tue painoa sopivasti käsille. Rullaa reiden ulkosyrjää edestakaisella liikkeellä niin, että rulla nousee pikkuhiljaa polven yläpuolelta kohti lonkkaa. Tee rullausta kaksi kertaa minuutin ajan kummallekin reidelle.
 2. Pakaroiden rullaus
  Asetu istumaan rullan päälle ja käännä paino oikealla pakaralle. Pyöritä rullaa pakaralihaksen päällä. Voit myös nostaa oikean jalan vasemman jalan päälle, jolloin rullaus tuntuu syvemmällä pakaran lihaksissa. Tee rullausta kaksi kertaa minuutin ajan kummallekin pakaralle.
 3. Reiden etuosan rullaus
  Asetu makaamaan mahallaan rullan päälle. Pyörittele rullaa edestakaisella liikkeellä ja liikuta rullaa pikkuhiljaa polven yläpuolelta kohti nivusia. Voit siirtää painoasi vuorotellen reiden sisä- ja ulkosyrjälle. Tee rullausta kaksi kertaa minuutin ajan kummallekin jalalle.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

 • Liikkuva aikuinen
 • Opetus ja kulttuuriministeriö
 • Sosiaali- ja terveysministeriö