Kroppa toimimaan tehokkaasti
Nopeus, ketteryys, suunnanmuutosnopeus ja koordinaatio ovat osa liikehallintaa. Mitäs hyötyä niistä sitten on? Eikö se riitä, että kehittää katseen kestävän hauiksen ja voi jättää naapurin isännän katselemaan kantapäitä juoksulenkillä? Tarkkuus ja liikehallinta ovat tärkeitä jokapäiväisissä askareissa sekä turvallisessa ja tehokkaassa liikunnassa. Kaatumiset ja tapaturmat vähenevät ja haastavat liikuntasuoritukset tehostuvat. Kun jalka on lähteä alta, juuri hyvä koordinaatio, nopea voimantuotto ja suunnanmuutosnopeus pysäyttävät horjahduksen, ennen kuin sitä on niin sanotusti katollaan ja koipi kipsissä.
Pallopelit ovat täynnä spurtteja, nopeita suunnanmuutoksia ja erilaista koordinaatiota kehittävää kikkailua. Siksi ne ovat todella tehokas ja hauska tapa kehittää liikehallintaa. Samalla kehittyvät lihaskunto ja kestävyys. Kolme kärpästä samalla iskulla, ei hassumpaa!
Porukasta tukea ja sopivaa painetta
Palloilulajeja treenataan yleensä porukalla ja vakiovuoron sopiminen saa tehokkaammin ylös sohvannurkasta. Porukalta saa positiivista kannustusta ja onhan se mukava päästä säännöllisesti pois puolison komennosta. Porukasta tulee myös sopivaa ryhmäpainetta liikkumiselle: kukapa haluaisi olla jengipetturi, kun pelit ja vuorot on sovittu etukäteen.
”Pallopelit ovat täynnä spurtteja, nopeita suunnanmuutoksia ja erilaista koordinaatiota kehittävää kikkailua. Siksi ne ovat todella tehokas ja hauska tapa kehittää liikehallintaa.”
Aloita iisisti
Pallopelit ovat tehokkaita, mutta niissä piilee myös omat riskinsä. Nopeat spurtit laittavat lihakset, jänteet ja nivelet koville. Erityisesti reisirevähdykset, akillesjännevammat ja polvivammat vaanivat palloilijaa. Mutta ei hätää. Vammoja voi ehkäistä helposti seuraavilla konsteilla:
- Pelaa aluksi vain 1–2 kertaa viikossa. Lihakset ja jänteet ehtivät palautua. Kipeät lihakset heikentävät liikehallintaa ja altistavat vammoille.
- Etsi sopivalla tasolla pelaava porukka. Liian nopeassa ja näppärässä seurassa pelaaminen turhauttaa ja intensiteetti nousee omaan kuntoon nähden liian kovaksi. Silloin vammariski kasvaa.
- Treenaa lihaskuntoa ja venyttele. Heikko lihasvoima altistaa erityisesti takareisi- ja lähentäjävammoille. Muutama punttitreeni viikossa kehittää nopeasti lihaskuntoa. Kyseessä on myös todellinen win-win-tilanne, sillä parantunut voima toisaalta tuo lisää nopeutta pallopeleihin. Venyttelylläkin on oma roolinsa vammojen ehkäisyssä. Esimerkiksi pohkeiden liikkuvuutta kannattaa parantaa, jotta akillesjänteet pysyvät kunnossa pallopelien tiimellyksessä.
Tuumasta toimeen – näin pääset alkuun
Palloilu ei ole pelkkää poikasten hommaa, vaan porukoita löytyy joka lähtöön. Eri-ikäisistä, eritasoisista ja eri tavoittein pelaavista porukoista ei ainakaan isommilla paikkakunnilla ole pulaa. Kokeile vaikkapa seuraavia konsteja oman palloiluharrastuksesi käynnistämiseksi.
- Selvittele, onko työpaikallasi palloiluporukkaa.
- Ota yhteyttä paikallisiin palloiluseuroihin. Jos seurassa ei ole harrastelijaporukkaa, lajin parissa pyörivät ihmiset osaavat varmasti ohjeistaa sinua oikeaan suuntaan.
- Soita kuntasi liikuntatoimeen. Liikuntatoimi saattaa hyvinkin organisoida aikuisten palloiluporukoihin liittyvää toimintaa.
- Laita pystyyn oma porukka. Palloiluvuorot eivät maksa maltaita, joten kasatkaa porukka, varatkaa vuoro kunnalta tai yksityisestä liikuntakeskuksesta ja laittakaa homma käyntiin.
Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri & Jiri Halttunen