Paranna vireystilaasi ja treenitehoasi päiväunilla

Paluu arkeen etenkin pitkien vapaiden jälkeen voi tuntua tahmealta. Arkeen haetaan usein virtaa kahvista, energiajuomista tai yksinkertaisesti puremalla hampaita yhteen. Arjen buustaamiseen on kuitenkin olemassa parempi, täysin luonnollinen keino.

Univaje on yleinen ongelma. Suomalaiset nukkuvat aikaisempaa vähemmän ja se ei voi olla näkymättä arjessa. Nuppi tuntuu väsyneemmältä, terveydelle tärkeä fyysinen aktivisuus vähenee ja muita terveystapoja, kuten terveellistä ruokailua, on hankalampi noudattaa väsyneen nupin suorastaan huutaessa suolaisia herkkuja ja makeaa.

Usein tätä oloa lääkitään tuhottomalla määrällä kahvia ja energiajuomia. Kofeiini kyllä nostaa kierroksia, mutta se saattaa edelleen heikentää unen määrää ja laatua. Hankala kierre on nopeasti käynnissä.

Päiväunet pelastukseksi univajeessa

Jo lyhyet, 20–30 minuutin päiväunet saavat kuitenkin aikaan ihmeitä. Tutkijat selvittivät hiljattain, miten 30 minuutin päiväunet klo 13.00–13.30 vaikuttivat urheilijoiden väsymyksen tunteeseen, reaktioaikaan, lyhytkestoiseen muistiin ja fyysiseen suorituskykyyn.

Päiväunilla pystyt kompensoimaan tilannetta, jos yöunet joskus jäävät vähemmälle.

5 tunnin lyhyiden unien jälkeen väsymyksen tunteessa, reaktioajassa, lyhytkestoisessa muistissa ja fyysisissä testeissä havaittiin parannus päiväunien jälkeen, verrattuna tilanteeseen, jossa päiväunia ei otettu. Päiväunilla pystyt siis kompensoimaan tilannetta, jos unet joskus jäävät vähemmälle. Sitä tapahtuu meille kaikille välillä. Samoin esimerkiksi lapsiperheiden arjessa unen määrä voi jäädä joskus vähemmälle. Silloin päiväunet ovat enemmän kuin paikallaan. Kun saat niillä lisää voimavaroja päivään, kaikki terveystavat runsaammasta treeni- ja arkiaktiivisuudesta terveellisempään ruokailuun onnistuvat paremmin.

Tuore mielenkiintoinen havainto osoittaa, että päiväunet parantavat suorituskykyä jopa tilanteessa, jossa edellisenä yönä on tullut vedettyä hirsiä normaalit 8 tuntina. Potkua tulee siis lisää myös silloin, kun uni on ollut normaalia.

Tee päiväunista rutiini, jos mahdollista

Mies työntää painokelkkaa kuntosalilla.
Päiväunet parantavat treenitehoa. Ja mikä parasta, näin käy myös silloin, kun yöunet ovat normaalit.

Lisääntyvä etätyö antaa usein mahdollisuuden joustavampiin työaikoihin. Silloin päiväunioptio kannattaa hyödyntää. Raivaa siis päivään rauhallinen hetki esimerkiksi juuri klo 12–14 välissä. Tuo ajankohta on usein ihanteellinen myös siksi, että sisäänrakennetussa vuorokausirytmissämme on niin kutsuttu ”lounaan jälkeinen kuoppa”, jossa vireystila tippuu. Tämä ei liity pelkästään syömiseen, vaan se tapahtuu myös ilman lounasta. Jos päiväunet eivät onnistu arkena työrytmin takia, voit hyödyntää tätä tapaa entistä pirteämpään olotilaan ja parempiin harjoituksiin viikonlopun aikana.

Lue myös Jarmo Karpakan artikkeli riittävän ja laadukkaan unen vaikutuksista terveyteen. 

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Lähteet:
Soussi ym. 2020. Effects of a 30 min nap opportunity on cognitive and short-duration high-intensity performances and mood states after a partial sleep deprivation night. Journal of Sport Sciences. Volume 38, 2020. Issue 22.
Houta ym. 2018. Effects of Napping on Alertness, Cognitive, and Physical Outcomes of Karate Athletes. Medicine and Science in Sports and Exercise 51(2).
Waterhouse ym. 2020. The role of a short post-lunch nap in improving cognitive, motor, and sprint performance in participants with partial sleep deprivation. Journal of Sports Sciences 25(14):1557–66

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö