Pidä aivot terävänä liikunnan avulla

Liikunta bodaa tunnetusti lihaksia ja sydäntä, mutta parhaimmillaan se tekee samaa myös aivoille. Treeni voi auttaa sinua pitämään nupin terävänä iän karttuessa. Näyttää myös siltä, että tätä ”aivobodausta” voi tehdä varastoon nuoremmalla iällä.

Aktiivisilla aivot toimivat paremmin

Tutkijat ovat selvittäneet, että fyysisesti aktiivisilla ja korkeamman hapenottokyvyn omaavilla senioreilla kognitiivinen suorituskyky on parempi. Samoin iän tuoma heikkeneminen hidastuu. Hapenottokyky on kestävyyskunnon tärkein mittari ja erityisesti kestävyystreeni näyttää lisäävän aivojen verenkiertoa sekä harmaan ja valkoisen aineksen määrää aivoissa. Se siis kirjaimellisesti bodaa myös aivoja.

Liikunta auttaa pitämään nupin terävänä iän karttuessa. Treeni rakentaa ja auttaa huoltamaan lihasten ja sydämen lisäksi myös aivoja.

Treenin ansiosta hermosoluja muodostuu tehokkaammin hippokampuksessa. Tämä aivojen osa on yhteydessä muistitoimintoihin ja oppimiseen. Treeni kohottaa hermosolujen kasvuun ja hengissä säilymiseen vaikuttavan kasvutekijän määrää. Aivot ikään kuin palautuvat nopeammin ja huoltavat itseään tehokkaammin.

Treenin ansiosta hermosoluja muodostuu tehokkaammin hippokampuksessa. Tämä aivojen osa on yhteydessä muistitoimintoihin ja oppimiseen.

Ikä heikentää kestävyyskuntoa, aikainen aloitus kannattaa

Teräviin aivoihin yhteydessä oleva hapenottokyky tippuu keskimäärin 10 prosenttia jokaista vuosikymmentä kohti iän karttuessa, jos sitä ei harjoiteta. Tutkijat ovat havainneet, että nuoruudessa ja aikuisiässä ennen 35 ikävuotta tehty harjoittelu ennustaa parempaa ”muistitulevaisuutta”. Siksi treeni on parasta aloittaa jo hyvissä ajoin. Mutta vastatoimiin voi lähteä milloin tahansa ja kehitystä on luvassa!

Tutkijat ovat havainneet, että nuoruudessa ja aikuisiässä ennen 35 ikävuotta tehty harjoittelu ennustaa parempaa ”muistitulevaisuutta”.

 

Treeni nuoruudessa ja ennen keski-ikää ennustavat parempaa muistiterveyttä vanhuudessa. Liikunta on siis kuin laittaisi rahaa muistipankkiin. Aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä.

Näin nostat hapenottokykyä ja pidät samalla nupin terävänä

Tarkkaa liikuntasuositusta muistiterveyteen ei ole tutkimuksilla pystytty vielä määrittämään. Ennen kuin tämä pystytään määrittelemään, on hyvä seurata yleisiä liikuntasuosituksia. Ne kehottavat liikkumaan joko matalalla teholla, pitää-pystyä-puhumaan-puuskuttamatta tyylisesti 2,5 tuntia viikossa tai reippaammin hengästyen tunnin ja 15 minuuttia viikossa.

Nupin terävyyden kannalta on lopulta tärkeää, että treenin määrä ja teho kohottavat maksimaalista hapenottokykyäsi. Pelkät lyhyet kävelyt talon ympäri ovat aina kotiinpäin, mutta merkittävää kestävyyskunnon nousua niillä ei tapahdu. Alussa maltti on kuitenkin valttia ja liikkeelle voit lähteä näillä periaatteilla. Kun olet rakentanut hieman pohjaa, hapenottokykyä voit kehittää tehokkaasti vaikkapa täältä löytyvillä esimerkkitreeneillä ja intervalliharjoituksilla.

Kongitiiviseen suorituskykyyn ja sen säilymiseen vaikuttavat treenin lisäksi muut elämäntapatekijät, kuten uni, ruokavalio, tupakointi ja alkoholinkäyttö sekä aivojen sopiva aktivointi älyllisillä haasteilla. Näihin asioihin kannattaa myös kiinnittää huomiota treenaamisen ohessa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Lähteet:
Tyndal ym. 2018. Protective Effects of Exercise on Cognition and Brain Health in Older Adults. Exercise and Sport Sciences Reviews. Oct: 46.4.215–223.

Cotman ym. 2002. Exercise: A Behavioral Intervention to Enhance Brain Health and Plasticity.
Trends in Neurosciences. Vol.25. No. 6. 

 

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö