Videoterveiset Miehen tieltä: Rakasta puolisoasi enemmän kuin itseäsi

Jarmo Karpakan Via Uomo – Miehen tie -projekti on nyt saanut päätöksensä. Jarmo käveli 7 viikon aikana Jäämeren rannalta Itämeren rantaan. Retkensä päätteeksi Jarmo kiittää lämpimästi vaimoaan, jota ilman miehen omien sanojen mukaan tämä huikea urakka ei olisi ollut mahdollinen. Samalla Jarmo muistuttaa parisuhteen ja muidenkin ihmissuhteiden vaalimisen tärkeydestä.

Via Uomo – Miehen tie -tempaus oli Jarmo Karpakan siirtymäriitti, jonka myötä hän laskeutui ansaittujen eläkepäivien viettoon Mehiläisen lääketieteellisen johtajan tehtävästä. Jarmo lähti matkaan elokuun 18. päivänä Norjasta Varangerin vuonolta ja päätti taipaleensa Helsingin Kauppatorille 50 päivää myöhemmin 6. lokakuuta. Kävelypäiviä Jarmon tempaukseen kertyi yhteensä 48, joiden aikana hän käveli hieman reilut 1 500 kilometriä ja otti noin 1,8 miljoonaa askelta. Aivan uskomaton urakka! Onnittelut Jarmolle, joka tuntuu selvinneen pitkästä vaelluksestaan varsin hyvävoimaisena. Tästä lienee osittain kiittäminen Jarmon vaimoa Marjaanaa, joka toimi retken logistiikka-, huolto- ja PR-päällikkönä, majoitusmestarina sekä valokuvaajana (Vinkki: Marjaanan upeita kuvia matkan varrelta kannattaa käydä tsekkaamassa Via Uomon Facebook-ryhmästä!)

Jarmo muistuttaa videolla meitä kaikkia siitä, miten tärkeää on pitää huolta parisuhteesta ja muistakin ihmissuhteista. Läheisillemme osoittamamme rakkaus ja tuki maksaa itsensä takaisin korkojen kera. Miehille parisuhteen vaaliminen on myös terveysteko: parisuhde suojaa monilta sairauksilta ja pidentää ikää.

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö