Runsas istuminen heikentää treenin rasvanpolttovaikutuksia

Kuntoliikunta on mainio juttu. Ja se on usein välttämätöntä, jotta kunto kohoaa tehokkaasti. Mutta tehokkaat lenkit eivät välttämättä riitä, jos arki on pelkkää istumista. Runsas istuminen voi heikentää myös treenin terveys- ja rasvanpolttovaikutuksia.

Treeni vähentää rasvaisen aterian haitallisia vaikutuksia ja lisää rasvanpolttoa myös levossa

Rasvaisen aterian jälkeen triglyseridien eli veressä kiertävien rasvojen pitoisuudet nousevat. Jatkuvasti koholla olevat ja reippaasti aterian jälkeen kohoavat triglyseridi-pitoisuudet lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Treenillä voi vaikuttaa tehokkaasti rasvaisten äijäaterioiden aiheuttamiin ”rasvapiikkeihin”, sillä pieni reippailu rasvaisen aterian jälkeen voi pienentää tätä rasvapiikkiä jopa 72 prosenttia. Harjoitus lisää myös rasvan käyttöä energiaksi sekä treenin aikana että treenin jälkeisessä lepotilassa.

Istuminen mitätöi treenin vaikutuksia?

Paikallaan möllöttely saattaa kuitenkin mitätöidä treenin vaikutukset. Hiljattain tutkijat seurasivat 5 päivän ajan kolmea porukkaa, joista kahdelle istumista kertyi 14 tuntia päivässä. Toinen ”istuva” porukka söi yli kulutuksensa ja toinen alle kulutuksensa. Kolmas porukka oli aktiivinen pitkin päivää. He seisoivat ja kävelivät välillä. Istumista kertyi tälle porukalle 8,4 tuntia.

Kahden päivän jälkeen he söivät hyvin rasvaisen aterian. 14 tuntia istuvilla porukoilla veren triglyseridi-määrään tuli 26–27 prosenttia suurempi nousu aterian jälkeen.

Neljännen päivän iltana kaikki porukat tekivät tunnin reippaan lenkin. Viidentenä päivänä oli taas rasva-aterian vuoro. Arkiaktiivisella porukalla edellisen illan treeni vähensi rasvaisen aterian aiheuttamaa ”rasvapiikkiä” veressä. Passiivisilla porukoilla näin ei käynyt, vaikka treeni normaalisti vaikuttaa tehokkaasti veren rasvapitoisuuteen aterian jälkeen. Myös rasvanpoltto lepotilassa oli passiivisilla porukoilla hitaampaa. Energiansaannilla ei ollut vaikutusta tähän – myös vähän syövillä istuskelijoilla tulos oli sama.

Pysy aktiivisena arjessa, vaikka treenaisit

  • Joulun tienoilla pienet kävelylenkit, jaloittelu ja ulkopuuhastelu ovat kropalle hyvä pieni terveysärsyke kinkun tankkaamisen lomassa. Jo pelkkä aktiivisempi arki vähentää rasvaisen aterian vaikutusta triglyserideihin.
  • Todella runsaan istumisen välttäminen on tärkeää myös kuntoilun vaikutusten tehostamiselle. Arkiliikettä kannattaa lisätä, vaikka lenkkipolulla tulisi ravattua säännöllisesti.
  • Jo kahden kilometrin kävely ja kevyt käsipainojumppa aterian jälkeen voi vähentää triglyseridi-määrää todella reippaasti.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Jiri Halttunen

Lähteet:

Kim ym. 2016. Prolonged sitting negatively affects the postprandial plasma triglyceride-lowering effect of acute exercise. American journal of physiology, endocrinology and metabolism.

Aoi ym. 2012. Combined light exercise after meal intake suppresses postprandial serum triglyseride. Medicine & Science in sport & exercise. Aug.

 

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö