Ruokavalion näpräilyä tarpeen mukaan – innostuneimmille

Kun ruokavalio on tärkeimpien asioiden, kuten ateriarytmin sekä riittävän kasvisten ja kalan syönnin osalta kunnossa, voi ruokavaliota lähteä halutessaan viilaamaan parempaan suuntaan.

Kun olennaiset asiat ruokavaliossa ovat kunnossa, niin hyvinvointi ja terveys ovat monilta osin kunnossa. Mutta monistakin syistä aina jokin terveyden mittari voi olla vähän punaisen puolella tai sitten joillakin riittää enemmänkin virtaa hioa omaa syömistään. Näihin tarpeisiin syömisestä voi viilata kuntoon pienempiäkin asioita, jos intoa riittää. Tilanteen mukaan seuraavat muutokset ovat usein järkeviä seuraavia askelia hifistelijöille.

Täysjyväisten viljatuotteiden valinta
Söit viljatuotteita (tai hiilihydraatteja) sitten enemmän tai vähemmän, niin valtaosan tuotteista kannattaa olla täysjyväisiä. Yksinkertainen ja tuttu asia, joka ei kuitenkaan suomalaisilla miehillä keskimäärin toimi. Ruisleipää, täysjyväkauraleipää, kaurapuuroa, ohrapuuroa, mysliä jne. Yli puolet valinnoista näitä terveellisempiä, niin olet jo selvästi keskimääräistä fiksumpi suomalainen syöjä.

Valitse proteiinia joka aterialla ja välipalalla
Proteiinia eli maitotuotetta, lihaa, kanaa, kalaa, papuja tai kananmunaa. Söit aamiaisen, kunnon aterian tai pienen välipalan niin yleensä mukana kannattaa olla jotakin näistä. Kunnon aterialla tämä onnistuu usein luonnostaan, mutta entä aamiainen tai välipalat – pelkkä puuro tai leipä ei ihan itsessään ole vielä kovinkaan monipuolista syömistä. Puuro ja lasi maitoa ovat jo parempi.

Mietoja alkoholijuomia, mehuja ja limuja enintään puoli litraa päivässä
Sen kun juot kaljan päivässä. Tai pari lasia mehua päivässä. Tai pikkupullon limua päivässä. Mutta ei kaikkia näitä. Valitse, mikä sinulle on tärkeintä. Jos jotakin näistä juomista haluat ehdottomasti käyttää, niin olkoon niin, mutta ei kaikkia. Muutoin painon ja terveyden kanssa voi tulla ongelmia.

Suolan vaihto ja/tai vähäsuolaisten tuotteiden valinta
Jos verenpaineet ovat koholla, niin tässä on kyllä järkeä. Muutos on monille vaikea, mutta onnistuessaan hyöty on sen väärti. Mineraalisuola tavallisen suolan tilalle on hyvä ja helppo aloitus suolan vähentämiselle.

Kun välipalakin pitää sisällään jotain proteiinipitoista, pysyy nälkä pidempään loitolla.

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Jiri Halttunen

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö