Selviydy joulun herkkupöydistä ilman takapakkeja – ja vieläpä syömällä reippaasti mitä haluat!

Olet tehnyt napakasti hommia kuntoilun eteen koko syksyn. Kumpu on kaventunut ja vanhat housut valuvat jalasta. Sehän on hyvä homma! Mutta nyt joulu notkuvine herkkupöytineen tekee tuloaan.. Sehän kerryttää kumpuun täytettä? Ei välttämättä.

Vaikka on tärkeämpää, mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä kuin joulun ja uuden vuoden välillä, ei hommaa ole mukava päästää täysin repsahtamaan. Tässä parhaat vinkit siihen, miten nautit notkuvista pöydistä ilman pienintäkään takapakkia!

Tee matalatehoista liikuntaa

Rasvan kertyminen kehoon riippuu niin kutsutusta rasvatasapainosta. Jos kroppaan tulevan tai kropan hiilarista tai proteiinista muodostaman rasvan määrä ylittää kulutetun rasvan määrän, se laitetaan jemmaan kummun koristeeksi tai täytteeksi jenkkakahvoihin. Tähän hommaan on helppo vaikuttaa matalatehoisella liikunnalla tai pikemminkin liikkeellä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jo 30 minuuttia päivittäistä liikuntaa veti rasvatasapainoa 20–30 grammaa rasvanpolton suuntaan. Reippailu tekee jouluna nupille hyvää, joten harrasta sitä ihmeessä, kun kerran samalla kinkun silava päätyy lihassoluihisi energianlähteeksi.

Rassaa hiilarivarastojasi kuntosali- ja intervallitreenillä

Jos lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot ovat täydet, kroppa muodostaa hiilariruuista, kuten leivästä, pipareista, perunasta ja suklaan sokerista mielellään ja tehokkaasti rasvaa. Kun teet kovatehoista treeniä, maksasi ja lihastesi hiilihydraattivarastot tyhjenevät vähintään 30 prosenttia. Jos kyseessä on esimerkiksi todellinen ”miehentappolenkki”, saattavat lihastesi varastot tyhjentyä lähes kokonaan.

Kun tällaisen session jälkeen istahdat joulupöytään, voit syödä piparia käytännössä mielin määrin. Kropalla on nimittäin sellainen prioriteetti, että mikäli hiilarivarastoissa on tilaa, ruuan hiilarit laitetaan sinne. Niistä ei muodosteta rasvaa. Tässä jälleen yksi keino pitää rasvan kertyminen kurissa.

Jos kehoa rasittaa ennen treeniä, se varastoi treenin jälkeen energiaa oikeisiin paikkoihin.

Treeni mättöruuan päälle kuluttaa energiaa ja polttaa rasvaa, mutta myös suojaa terveyttä

Jos syöt hyvin rasvaisen aterian, pienten ”rasvaosasten” eli triglyseridien määrä verenkierrossasi nousee. Triglyseridi-marinadi on haitallista terveydelle. Kun lähdet noin tunnin sisällä syömisestä liikkeelle eli juuri silloin, kun suuri osa näistä rasvoista alkaa ilmaantua imeytymisen kautta ”putkistoosi”, niiden pitoisuus veressä tippuu roimasti. Näin paitsi poltat rasvaa, myös pienennät rasvaisen aterian aiheuttamaa terveysriskiä.

Treeni rasvaisen aterian päälle polttaa tehokkaasti rasvaa ja estää haitallisen triglyseridien liikaa nousua verenkierrossa.

Näillä konsteilla siis minimoit rasvan kertymisen joulun pyhinä ja uuden vuoden jälkeen treenit on mukava aloittaa hyvässä kondiksessa ilman takapakin tuntua. Painosi saattaa silti nousta joulun aikana kilon tai pari, jos olet runsaampien herkkupöytien ääressä – vaikka kroppaasi ei kertyisi grammaakaan rasvaa. Erityisesti, jos olet pyrkinyt pudottamaan painoa, kohdassa 2. mainittu lihassokerivarastojen täyttyminen lisää nesteen määrää kropassa. Mutta tämä on esimerkiksi treenitehon kannalta pelkästään hyvä juttu!

Kun vielä vältät stressiä jokaisesta suupalasta joulun aikana, homma on paremmin kuin hyvin hanskassa!

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö