Tämä vimpain saa sinutkin liikkumaan enemmän

Viime vuosina kauppoihin on ilmestynyt monenlaisia vimpaimia, jotka mittaavat yhtä sun toista kropasta. Osa niistä voi aiheuttaa enemmän harmaita hiuksia kuin hyötyjä. Mutta askelmittarilla on näyttöjä tehostaan. Uusi vimpain se ei ole, sillä yleisnero Da Vincin kerrotaan sen keksineen. Liekö ollut Leonardolla kuntokuuri päällä. Mutta historia sikseen, tämä mittari toimii.

Neljä hyvää syytä mitata askelmäärää

  1. Mittari saa liikkumaan enemmän. Mittarin käyttö näyttää lisäävän tallustelua noin 2 500 askeleen edestä päivittäin. Tämä askelmäärä vastaa noin 1,5 kilometrin kävelyä. Mittari on siis pieni kuntokoutsi, joka motivoi lisäämään liikettä kuin itsestään.
  2. Askeleita on helppo mitata. Edullisella mittarilla saa nopeasti tietoa askelten määrästä ja suoraa “palautetta” oman liikkeen määrästä. Mittari taskuun tai ranteeseen ja menoksi!
  3. Askelmäärä on yhteydessä terveyteen. Tutkijat ovat havainneet, että yli 5 000 askelta päivässä ottavilla on vähemmän esimerkiksi metabolista oireyhtymää. Ja koska mittarit näyttävät pistävän kuin itsestään liikettä niveliin, mittareita käyttävillä on myös havaittu keskimäärin 3,8 Hgmm pudotus verenpaineessa.
  4. Askelmittari auttaa polttamaan rasvaa. Askelmittareita käyttävien paino näyttää putoavan noin 1,29 kiloa 4 kuukaudessa. Pudotus saattaa kuulostaa kehnolta, mutta kannattaa muistaa, että siitä kuitenkin on apua painonpudotukseen ja tulos on samankaltainen kuin pelkkää treeniä tekevillä yleensä on. Pelkkä liikunta ilman ruokavaliomuutoksia kun on huono painonpudottaja, mutta erinomainen apukeino pitämään painonnousu kurissa.

Montako askelta kannattaa ottaa?

Ensimmäiseksi tavoitteeksi voi ottaa 9 000–10 000 askelta päivässä. Kun homma etenee, tavoitetta voi hilata ylös jopa 13 000 askeleen ”ihannetasoon”. Askeleita kertyy helposti vaikkapa kävelemällä kaikki 0,5–1 km matkat, valitsemalla portaat hissin sijasta ja tekemällä muutaman happihyppelyn päivän aikana. Passiivisilla äijillä päivittäinen askelmäärä jää helposti 3 000–5 000 askeleen tasoon. Jos mittari jo melkein itsestään patistelee tähän määrään 2 500 askelta lisää, ei suositusmääriin enää ole kovin pitkä matka.

Toista toisen eteen siis!

Askelia kertyy äkkiä, kun satsaa pieniin arkimuutoksiin. Samalla voi karista muutama kilo ja terveys kohentua myös.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Mikko Käkelä

Lähde:
Bassett ym. 2016. Step Counting: A Review of Measurement Considerations and Health-Related Applications. Sports Medicine. Dec.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö