Tässäkö kestävän painonpudotuksen salaisuus?

Onnistuit karistamaan 5, 10, 15, kenties jopa 20 kiloa? Mutta vuoden päästä ne kaikki olivat takaisin vyötärölläsi? Jos sinulle kävi näin, et ole yksin, sillä painonhallinta ei ole helppoa.

Tutkimukset osoittavat, että lähes kaikki merkittävästi painoa pudottaneet lihovat takaisin lähtöpainoonsa muutaman vuoden sisällä. Joukossa on kuitenkin niitäkin, jotka onnistuvat pitämään karistetut kilot pois. Tuore tutkimus paljastaa seikan, joka yhdistää laihduttajia, jotka ovat onnistuneet pitämään karistetut kilot loitolla jo 9 vuoden ajan.

Liikunta on surkea laihduttaja, mutta…

Pelkkä liikunta ei toimi hyvin painonpudotuksessa, mutta se auttaa tehokkaasti pitämään karistetut kilot loitolla.

Liikunta yksin ei ole tehokas painonpudottaja. Painonpudotuksessa ruokavalion rooli on keskimäärin tärkeämpi. Mutta kun kilot on karistettu, liikunta ja arkiaktiivisuus nousevat arvoon arvaamattomaan. Tämän tutkijat havaitsivat hiljattain. Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin kolmea eri ryhmää: ihmisiä, jotka olivat pudottaneet painoaan vähintään 13,6 kg ja onnistuneet säilyttämään laihdutustuloksensa keskimäärin noin 9 vuoden ajan, normaalipainoisia sekä ylipainoisia.

Fyysinen aktiivisuus ratkaisevassa roolissa

Tutkimuksessa havaittiin, että painonhallinnassa onnistuneet ottivat päivän aikana keskimäärin 12 107 askelta. Normaalipainoinen kontrolliryhmä tallusteli tililleen 8 935 askelta ja ylipainoinen kontrolliryhmä jäi 6 477 askeleeseen. Päivittäinen, painoon suhteutettu kalorinkulutus fyysisestä aktiivisuudesta oli selkeästi korkein painonhallinnassa onnistuneilla. Se oli 12 kcal päivässä painokiloa kohti. Normaalipainoisilla tämä luku oli 10 kcal/kg päivässä ja ylipainoisilla 7 kcal/kg päivässä.

Painonhallinnassa onnistuneet ottivat siis lähes kaksinkertaisen määrän askelia päivässä ylipainoisiin verrattuna. Tutkijat arvelevat, että tämä korkeampi päivittäinen fyysinen aktiivisuus pitää onnistujat energiatasapainossa ja sitä kautta karistetut kilot pois.

Päivittäinen aktiivisuustaso on tärkeä asia, sillä pelkän istumisen ja parin viikoittaisen kuntoilukerran kautta on vaikea kerätä riittävää energiankulutusta tukemaan painonhallintaa.

Näin hyödynnät tietoa

  • Muista, että painonpudotuksessa ruokavaliolla on todella keskeinen rooli. Se tuo painonpudotustuloksista noin 70–80 %. Liikuntaa kannattaa tehdä terveyssyistä, lihasmassan säästämiseksi ja myös pienen lisähyödyn saamiseksi painonpudotukseen.
  • Painonhallintavaiheessa ruokavalio on toki edelleen tärkeä, sillä paluu täysin samoihin ruokailutottumuksiin johtaa yleensä lihomiseen. Mutta fyysisen aktiivisuuden rooli kasvaa. Liikunnan ja arkiliikkeen avulla pystyt ottamaan huomattavasti rennommin kuin painonpudotusvaiheessa ja onnistua silti pitämään karistetut kilot pois. Arkiliikkeen lisäämisessä askelmittari on hyvä konkreettinen muistuttaja. Askelmittarista voit lukea lisää tästä vinkistä.
  • Arkiliikkeen tietoinen lisääminen on tärkeää, sillä nykyisessä ympäristössämme liikettä ei helposti tule itsestään. Kannattaa istua alas ja miettiä keinoja, miten mielekästä lisäliikettä saisi vaikkapa työmatkoille tai osaksi niitä, työpäivän tauoille tai esimerkiksi asioiden hoitamisen yhteyteen kaupungilla.

Aktiivista arkea! 

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat
: Jiri Halttunen

Lähde:
Ostendorf ym. 2019. Physical Activity Energy Expenditure and Total Daily Energy Expenditure in Successful Weight Loss Maintainers. Obesity -A reseach journal. Feb. 2019.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö