Teesi numero 3: Syö riittävästi kasviksia – puoli kiloa päivässä!

Jos haluaa laihtua pysyvästi, on opittava syömään kasviksia eli hedelmiä, marjoja ja vihanneksia.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen on välttämätöntä, jos haluat muutoksia painoosi ja terveyteesi. Tätä tavoitetta ei voi ohittaa ja korvata jollakin toisella tavalla. Kasvisten painovaikutus on todella suuri ja samalla tulevat myös terveyshyödyt. Kasvisten lisääminen 100-kiloisen miehen ruokavalioon pudottaa painoa 10 kg vuodessa.

Puoli kiloa saattaa tuntua isolta määrältä, mutta se tulee yllättävän helposti. Syö päivässä kaksi ateriaa ja niillä kasviksia. Kasviksiin totuttelu kannattaa aloittaa HEDELMISTÄ, jotka ovat maistuvimpia.

  • Totuttele syömään päivittäin 1–2 hedelmää.
  • Kun tämä sujuu, lisää tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia pääaterioille.
Onnistuneen painonhallinnan kulmakivi on riittävä kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti.

Kasvisten saaminen maukkaiksi ja maistuviksi on tärkeää, sillä kukaan ei jaksa pitää ruokavaliossaan sellaisia aineita, joista ei pidä. Helpoiten kasvikset saa maistuviksi yhdistämälle ne jo tuttuihin ruokiin, kuten vaikkapa wokki-vihannekset yhdessä uunimakkaran kanssa. Käytä tuoreita tai pakastevihanneksia.

Ruokaohjeiden käyttö ei ole hienostelua, kokeile uusia reseptejä. Kaikki tavat, joilla saat kasvikset maistumaan, ovat hyviä.

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Studio Juha Sorri

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö