Teesi numero 4: Juomat kuntoon

Kaloripitoisilla juomilla on suuri vaikutus painoon pidemmällä aikavälillä. Juomat hulahtavat nopeasti alas tuomatta kuitenkaan kylläisyyden tunnetta. Siksi niistä kertyy helposti ylimääräisiä kiloja. Kannattaa miettiä, oletko sinä henkilö, jolle juomat ovat ongelma.

Maito on hyvä ruokajuoma. Siitä saa proteiinia ja se tuo kylläisyyden tunteen.

Kuinka paljon juomaa juodaan päivässä, on tärkeää. Päivän aikana 1–2 lasillista mitä tahansa juomaa on vielä ok, mutta suurempi määrä jo lihottaa. Juoda kuitenkin tulisi, ainakin 1,5–2 litraa päivässä, koska liian vähäinen juominen aiheuttaa ylimääräistä näläntunnetta ja väsymystä.

Paras juoma on vesi, mutta kalorittomat light-juomat ja -mehut ovat myöskin ok. Rasvaton maito tai kevytmaito ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne tuovat kylläisyyden tunteen. Rasvatonta maitoa voi juoda litran päivässä.

Tavalliset tuoremehut ja limsat, samoin kuin alkoholijuomat tuovat ruokavalioosi turhaa energiaa, mutta vain heikosti kylläisyydentunnetta. Siksi niistä kertyy helposti ylimääräisiä kiloja.

 

 

  • Vesi on suositeltavin juoma.
  • Jos haluat juoda limsoja ja mehuja, valitse keinomakeutettuja.
  • Rasvatonta maitoa, kevytmaitoa tai piimää voit edelleen nauttia jopa litran päivässä, koska ne sisältävät kylläisyydentunnetta tuovaa proteiinia.

Teksti: Patrik Borg
Kuvat: Studio Juha Sorri

Kirjoittaja: Patrik Borg

Patrik antaa tämän sivuston käyttäjille vinkkejä fiksusta syömisestä. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä. Syö, kun on nälkä. Nälkää ei voi voittaa. Patrik on lihavuus- ja ravitsemusasiantuntija. Hän pitää myös omaa Pöperöproffa-blogiaan http://patrikborg.blogspot.fi/

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö