Tiheä treeni ei kehitäkään paremmin lihasmassaa

Pari vuotta sitten alettiin treenipiireissä kohista. Norjassa oli tehty mystiikan ympäröimä treenitiheystutkimus. Siinä treenaajat olivat saaneet ylivertaisia tuloksia jakamalla treenimäärän kuuteen harjoitukseen viikossa kolmen treenin sijasta. Mutta onko tiheä treeni sittenkään avain isompiin lihaksiin?

Tiheän treenin kannattajat alkoivat suositella lähes päivittäistä harjoittelua melko pienellä kertamäärällä. He ovat toitottaneet, että lihasten proteiiniaineenvaihdunta on paremmin koholla koko ajan, jos lihas saa tiheää ärsytystä, vaikkakin pienellä treenimäärällä. Hiljattain oli aika laittaa tämä teoria testiin.

Tiheää treeniä on ehdotettu uudeksi superkonstiksi lihaskasvuun. Se ei kuitenkaan näytä toimivan erityisen tehokkaasti.

Kehittääkö kuusi viikoittaista treeniä paremmin kuin kolme?

Tutkijat laittoivat kaksi ryhmää tekemään saman harjoitusmäärän viikossa. Ensimmäinen ryhmä jakoi sen kolmeen treenikertaan viikossa. Toinen porukka jakoi harjoitusmäärän kuuteen treenikertaan. Kuuden viikon treenijakson jälkeen oli aika katsoa, miten treenitiheys vaikutti.

Kehittyminen tapahtuu aina levossa. Riittävä lepo takaa kehittymisen ja bonuksena salilla ei tarvitse juosta joka päivä.

Ryhmien välillä ei ollut merkittävää eroa kehittymisessä. Monille herrasmiehille tärkeä hauislihas kehittyi selkeästi paremmin kolmella treenillä viikossa. Voima ja lihasmassa reisissä ja ojentajissa kehittyivät samalla tavalla, joten treenitiheys yksinään ei näytä olevan merkittävä tekijä. Lihasmassan hankinnassa mystistä ja julkaisematonta norjalaislöydöstä ei pystytty toistamaan. Tiheästä harjoittelusta ei ollut hyötyä, jopa päinvastoin.

Näin hyödynnät tietoa

  • Lähde liikkeelle siitä, että harjoitettava lihasryhmä saa vähintään 48 tuntia palautumisaikaa, jos harjoittelet koko kehon ohjelmalla. Lihakset ja tukikudokset tarvitsevat palautumisaikaa. Itse asiassa tämä on rakentumisaikaa, sillä lihakset eivät koskaan kasva ja vahvistu treenin aikana vaan lepotilassa treenin jälkeen.
  • Hyvä lähtökohta lihasten ja voiman kasvattamiseen on alkuvaiheessa 2–3 koko kehon harjoitusta, jotka sisältävät 6–10 liikettä päälihasryhmille tasaisesti jaettuna. Toistoja kannattaa tehdä alkuvaiheessa 8–12 ja harjoitussarjoja 2–3.
  • Loistavan nousujohteisuuden harjoitteluun saat treenaamalla aluksi vaikkapa kaksi kertaa viikossa, kaksi sarjaa per liike. Nosta treenikertojen ja harjoitussarjojen määrä kolmeen 4–8 viikon sisällä aloituksesta.
  • Jos treeniohjelmasi on jaettu osiin ja tietylle lihasryhmälle tulee enemmän työtä, lepo- ja rakennusaikaa tarvitaan enemmän, jopa 3–5 välipäivää on hyvä lähtökohta.
  • Välipäivinä voit tehdä kevyttä aerobista liikuntaa, mutta maltillisia määriä. Esimerkiksi kolme voima- ja kolme kestävyysharjoitusta viikossa alkaa nopeasti syödä voimatreenin vaikutuksia. Tällaista rääkkiä yleensä kestää tutkimusten mukaan kohtalaisesti vain noin kuukauden. Tähtää siis 1–2 kestävyystreeniin viikossa, jos tavoitteesi on voima ja lihasmassa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen

Lähde:
Jurai ym. 2018. Resistance Training Frequency of 3 and 6 Times Per Week Produce Similar Muscular Adaptations in Resistance-Trained Men. The Journal of Strength and Conditioning Research. October 22.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö