Treenauksen kuumimmat trendit vuonna 2020 – Liikutko sinä niiden mukaan vai uitko vastavirtaan?

Katso top 10 -lista, mikä on nyt trendikästä ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin hyppäät mukaan trendiin. Samalla löydät linkeistä suoria treenivinkkejä ja -ohjelmia, joiden avulla voit hyödyntää trendiä ja tehdä tuloksia!

Mitkä treenitrendit ovat nyt kuuminta hottia? Sen selvitti äskettäin American College of Sports Medicinen vuosittainen kyselytutkimus.

Liikunta on lääkettä. Tämä asia on myös nousevien trendien joukossa. Kuva: Jiri Halttunen.
 • Päälle puettava mittausteknologia. Tämä trendi on keikkunut listan kärkisijoilla jo vuosia. Syke- ja aktiivisuusmittarit, -rannekkeet, -sormukset ja -kellot voivat tuoda arvokasta tietoa omasta treenistä ja palautumisesta. Lue, millainen treenisovellus toimii juuri sinulle. Myös askelmittarista löydät innostavaa tietoa meidän artikkeleistamme.
 • HIIT-harjoittelu. Myös tämä treenitapa keikkuu listan kärjessä vuodesta toiseen. HIIT-treenin hyödyt ovat kiistattomat. Myös meidän vinkeissämme tätä treenitapaa on käsitelty jo vuosien ajan. Nappaa hiitin tehotärpit talteen aiemmista artikkeleistamme. Muista kuitenkin tehdä myös matalatehoista harjoittelua, sillä pelkkä kovatehoinen treeni vie helposti ylirasitukseen.
 • Ryhmäharjoittelu. Erilaiset pienryhmätreenit personal trainerin opastuksella sekä ryhmäliikunta ovat muotia. Mutta muista, että saat porukasta tutkitusti tukea ja treenimotivaatiota, vaikka kyse olisi vaikkapa työpaikan sählyvuorosta!
 • Vapaat painot ovat pop. Tästä vinkistä löydät tehokkaat jipot penkkipunnerruksen pikaiseen buustamiseen. Muista kuitenkin, että myös laitteilla voi treenata todella tehokkaasti. Trendi ei tarkoita aina, että kaiken pitäisi muuttua!
 • Personal training. Henkilökohtainen valmennus on edelleen korkealla trendeissä. Ja tutkimustieto näyttää, että personal trainerin ohjaama harjoittelu kehittää tehokkaammin kuin yksin tehty. Muista kuitenkin, että personal trainer ei ole mikään välttämättömyys kuntoilulle!
 • Liikunta on lääkettä. Tämä trendi osoittaa, että liikunnasta on tulossa merkittävä resepti, jolla lääkärit kampittavat pitkää listaa sairauksia. Harjoittelu tukee loistavasti terveyttä. Se esimerkiksi tepsii rasvamaksaan ja edistää aivojen terveyttä.
 • Lihaksia voi treenata tehokkaasti myös ilman kuntosalia. Kehonpainolla treenaaminen on usein myös hyvin motivoivaa.
 • Ikäihmisten liikuntaohjelmat. Tämä trendi etenee väestön ikääntyessä. Koska tarvetta tällaisille palveluille on, myös niiden tarjonta tulee lisääntymään. Ja se on hyvä asia!
 • Pelkkää treeniohjelmaa kokonaisvaltaisempi hyvinvointivalmennus on myös nousevien trendien joukossa. Tässä valmennustavassa huomioidaan usein perinteistä treenivalmennusta monipuolisemmin esimerkiksi uni ja muut palautumistekijät. Esimerkiksi laihduttajalle uni on äärimmäisen tärkeää, kun haluaa polttaa rasvaa kehosta.
 • Sertifioitujen liikunta-alan ammattilaisten käyttö. Liikunta-alalla toimii paljon ihmisiä, joilla ei ole välttämättä muuta koulutusta kuin elämänkoulu. Vaikka kokemusasiantuntijoiltakin voi saada arvokkaita vinkkejä, satsaus koulutettuun asiantuntija-apuun on hyvää riskien hallintaa, jos haet lisää potkua omaan kuntoiluusi.
Vapaat painot ja mittaaminen vaikkapa syke- ja askelmittareilla ovat molemmat voimakkaita liikuntatrendejä. Kuva: Jiri Halttunen.

Hyviä harjoitushetkiä trendien parissa tai ilman!

Lähde: Thompson. Worldwide Survey of Fitness Trends for 2020. ACSM’s Health & Fitness Journal. November/December 2019 – Volume 23 – Issue 6 – p 10-18.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

 • Liikkuva aikuinen
 • Opetus ja kulttuuriministeriö
 • Sosiaali- ja terveysministeriö