Työmatkapyöräilyllä kolme vuotta lisää elinaikaa

Liikunnan lisääminen on joskus tuskaista puuhaa. On kuntokeskuskorttien ostamista, pelipaikkojen varaamisrumbaa ja sitten pitäisi vielä varta vasten saada itsensä sohvannurkasta liikkeelle. Keho kuitenkin kaipaa liikettä pysyäkseen terveenä.

Pakko on kuitenkin paras muusa. Ja mihin useimpien meistä on pakko lähteä viisi kertaa viikossa? No töihin tietty. Kun matka on taitettava joka tapauksessa, miksi et sitten saman tien hyödyntäisi matkaa liikuntamahdollisuutena?

Valitettavasti yhä harvempi mies tekee niin. 1970-luvun lopussa yli 40 prosenttia suomalaisista miehistä käytti vähintään 15 minuuttia päivässä kävellen tai pyöräillen taitettuihin työmatkoihin. 2000-luvun lopussa työmatkaliikuntaa harrastavien määrä oli tippunut 26 prosentin tasolle. Jotain siis tarttis tehrä.

Konkeli ulos kellarista

Nyt on mainio mahdollisuus lisätä liikunta-aktiivisuuttaan kaivamalla vanha konkeli kellarista. Matka taittuu pyörällä vauhdikkaasti. Siksi se on usein mielekkäämpää kuin kävely, joka voi tuntua autolla kaahailuun tottuneesta turhan verkkaiselta touhulta. Muista aluksi huoltaa pölyttynyt fillari, jotta jarrujen, ketjujen tai kumien kanssa ei tule ongelmia. Sitten vaan satulaan ja menoksi!

Kypärä kuuluu pyöräilijän perusvarusteisiin.

Tässä 7 herättelevää faktaa, jotka puhuvat konkeloinnin puolesta:

  • 15 minuutin päivittäinen liikunta lisää odotettavissa olevaa elinikää 3 vuotta.
  • 10 minuutin fillarointi työpaikalle kerryttää 100 minuuttia fyysistä aktiivisuutta viikossa, joka vastaa jo 2/3 viikoittaisesta liikuntasuosituksesta. 15 minuutin matkan avulla kestävyysliikunnan suositus, 2,5 h viikossa, täyttyy jo kokonaan.
  • 15 min työmatkasiivujen pyöräily kuluttaa viikossa 840 kaloria. Teoreettisesti tämä merkitsee noin 6 kilon painonpudotuksen vuodessa. Nämä laskutoimitukset ovat toki teoreettisia, mutta tämä treeni ainakin estää tehokkaasti kilojen kertymisen.
  • Lyhyemmätkään fillarointipätkät eivät ole turhia. On näyttöä siitä, että jopa kahden minuutin liikuntapätkä parantaa kuntoa ja terveysmuuttujia sohvaperunoilla, kunhan niitä kerätään 6–8 kappaletta päivän mittaan.
  • Lyhyet pyöräilymatkat kohottavat kestävyyskuntoa jopa yli 10 prosenttia kuudessa viikossa.
  • Pyöräilystä puuttuu niin sanottu iskutus. Siksi se onnistuu yleensä hyvin, vaikka esimerkiksi polvet tai selkä nikottelisivat juoksusta tai kävelystä.
  • Aamuliikunta parantaa työtehoa duunipäivän askareissa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Petteri Kivimäki & Mikko Käkelä

Lähteet:

Wen, CP ym. 2011. Minimum amount of physical activity for reduced mortality and extended life expectancy: a prospective cohort study. Lancet 2011 Oct 1;378(9798):1244-53.

Helakorpi, S. ym. 2007. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2006. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja. 1/2007.

Boreham, CAG ym. 2005. Training effects of short bouts of stair climbing on cardiorespiratory fitness, blood lipids, and homocysteine in sedentary young women. British Journal of Sports Medicine. 2005 Sep;39(9):590-3.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö