Työntekijät muuttavat uskomuksiaan ja laihtuvat ilman lisätreeniä
Tutkijat havaitsivat selvityksessä kummia asioita. He tarkkailivat 84 fyysistä työtä tekevää henkilöä, jotka olivat aluksi kertoneet harrastavansa keskimääräistä vähemmän liikuntaa. Tutkijat kertoivat heille, että itse asiassa fyysinen työ täyttää kirkkaasti 30 minuutin päivittäisen aktiivisuussuosituksen.
Kuukauden päästä porukan paino oli pudonnut, kropasta palanut rasvaa ja verenpaine laskenut. Ja mikä merkillistä, he liikkuivat täysin saman verran kuin aikaisemminkin.
Tästä innostuneena tutkijat tonkivat 61 141 ihmisen tietokantaa. Siinä ihmiset luokittelivat itsensä keskivertoa ikäisiään aktiivisempiin, keskivertoaktiivisiin ja keskivertoa vähemmän aktiivisiin. Tutkijat havaitsivat, että sohvaperunoina itseään pitävillä oli 71 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan. Ja tämä iso ero ei liittynyt todelliseen treenimäärään, vaan uskomukseen siitä.

Miksi uskomuksesi vaikuttavat tuloksiisi?
Tutkijat päättelivät, että itsensä passiiviseksi kokevilla esimerkiksi kohonneet stressihormonit saattoivat aiheuttaa terveysriskejä. Ja varmasti myös itsensä liikkujana sohvaperunan sijaan näkevä tekee kautta linjan terveellisempiä valintoja arjessaan.
Mitä tämä merkitsee?
Vaaleanpunainen pumpuli ei toki toimi. Varsinaisen treenin vaikutukset terveyteen on todistettu niin vakuuttavaksi, että pelkkä sohvalla makoilu hyvällä omatunnolla ja omaa ”liikunnallisuutta” korostaen ei tietenkään toimi. Hyödynnä silti tämä tieto, sillä teet sen avulla parempia tuloksia ja nautit treenistä enemmän. Voit aloittaa vaikkapa näillä vinkeillä:
Unohda perinteinen kärsimysmantra ja keskity onnistumisiisi: ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” kannattaa hylätä. Opi mieluummin havaitsemaan omat onnistumisesi liikkujana ja korosta niitä. Toki parempaan kannattaa pyrkiä pikkuhiljaa, mutta itsensä liika ruoskiminen ei ole hyvästä.
Lopeta vertaaminen kaveriin tai naapurin isäntään. Vertaaminen muihin näytti tutkimusten perusteella haitalliselta. Etene omaa tahtiasi ja paranna vähitellen. Pian alat nähdä itsesi liikkujana, joka tekee asioita hyvällä fiiliksellä paremmin sen sijaan, että ruoskisit itseäsi, kun et pysy naapurin maraton-masan tai työpaikan crossfit-intoilijan treenitahdissa.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen
Lähde:
Zahrt ym. 2017. Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples. Health psychology: 2017 Nov;36(11):1017–1025.