Uutta tietoa aamuliikunnan hyödyistä: Voi auttaa terveystapojen muodostamisessa ja painonhallinnassa!

Aamuharjoittelua on yleensä mainostettu ihmisille parhaana tapana polttaa rasvaa treenin aikana. Siinä se ei ole täysin ylivertainen. Sen sijaan aamuliikunta näyttää tuoreen tutkimustiedon mukaan tarjoavan paljon arvokkaampia hyötyjä terveellisemmästä tulevaisuudesta haaveilevalle!

Jo hieman laantuneen fitness-buumin aikana lenkkipolut täyttyivät aamuisin ihmisistä, jotka toivoivat aamutreenin tyhjällä mahalla tuovan huimat rasvanpolttohyödyt. Tässä tarkoituksessa aamutreeniä ei kannata tehdä. Sen sijaan tuoreessa tutkimuskatsauksessa aamutreeni näytti vaikuttavan positiivisesti treenitavan jatkuvuuteen sekä painonpudotukseen ja painohallintaan. Näin se vaikuttaa myös terveyteen ikään kuin kiertoteiden kautta. Tässä tärkeitä havaintoja tutkimusraportista:

Ensimmäiseksi aamutreeni auttaa muodostamaan terveellisiä ja jatkuvia tapoja: Elämäntapojen muutoksessa suunnittelu on aina välttämätöntä. Se myös yhdistää elämäntapamuutoksissa onnistuneita. Liikunta aamulla pakottaa hyvällä tavalla suunnittelemaan arkea terveystapa edellä, ja itsesäätely kehittyy. Tämä parantaa treenin jatkuvuutta. Kun treeni on säännöllistä ja jatkuvaa, energiankulutus lisääntyy ja kunto kohoaa.

Toiseksi aamutreeni vaikuttaa fysiologiaan: Aamulla tehty harjoittelu näyttää vaikuttavan suotuisasti koko päivän ruokailuun. Se saattaa hillitä ruokahalua ja parantaa nälänsäätelyä. Se vähentää kuin itsestään syödyn ruuan määrä ja voi tukea sitä kautta rasvan vähenemistä. Lisäksi elimistön kyky käyttää rasvaa energianlähteenä voi kohentua ja rasvaa saatetaan napata käyttöön erityisesti haitallisimmista varastoista, eli vatsaontelon sisältä ja liian suuriksi kasvaneista lihaksen sisäisistä rasvavarastoista.

Kolmantena aamutreeni voi vaikuttaa positiivisesti koko vuorokausirytmiin ja lisätä unen määrää ja parantaa sen laatua. Paremmin nukkuvat ihmiset pärjäävät paremmin painonpudotuksessa ja painonhallinnassa, joten tämä on loistava etu!

Mies kävelee verryttelyasussa kadulla.
Liikunta aamulla voi edistää painonhallintaa useiden eri mekanismien kautta. Kuva: Jiri Halttunen.

Näin aloitat aamuliikunnan tai -liikkumisen

Aamutreeni voi alussa tuntua hieman hankalalta, mutta älä säikähdä. Kroppa tottuu jo parissa viikossa aamuharjoitteluun, ja esimerkiksi aamutreenin aiheuttama stressireaktio pienenee mitättömäksi. Samoin huomaat, että treeni alkaa kulkea aamussa erinomaisesti.

Aamutreeniä ei missään nimessä ole pakko tehdä tyhjällä mahalla. Yleensä treenistä saa enemmän irti, jos otat ennen harjoitusta vähintään lasin pari vettä, hedelmän ja kupin kahvia. Kahvin sisältämä kofeiini auttaa tutkitusti kampittamaan tuota parin viikon hankalaa aikajaksoa aamutreenin alkuvaiheessa.

Muista myös, että aamutreenin ei tarvitse olla välttämättä varsinaista kuntoliikuntaa. Voit hyvin hyödyntää siinä vaikkapa työmatkaliikuntaa. Jos kävelet reippaasti töihin tai edes osan työmatkasta, 20–45 minuuttia, se on varsin kelvollinen aamutreeeni!

Sitten vaan kokeilemaan!

Schumacher ym. 2020. Consistent Morning Exercise May Be Beneficial for Individuals With Obesity. Exercise anf Sports Science Reviews. Volume 48 – Issue 4 – p 201-208

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö