Koneet tekevät työt
Kotitalouskoneet, hissit ja rullaportaat on suunniteltu helpottamaan elämäämme. Sitä ne toki tekevät, mutta ne myös pienentävät energiankulutusta. Pienet epätasapainot energiansaannissa ja kulutuksessa johtavat pitkällä aikavälillä siihen, että painoa alkaa kertyä vararenkaaksi vyötärölle. Koneistumisella on sormensa pelissä tässä hommassa. Tutkijat ovat vertailleet käsin ja koneen avulla tehtyjen arkiaskareiden, kuten pyykinpesun, astianpesun ja portaiden kulkemisen energiankulutusta.
Nyrkkipyykkiä ja tiskausta käsin
Pyykkikoneen käyttö vaatii jonkinlaista aktiviteettia sekin, eivätkä astiatkaan itsestään astianpesukoneeseen lennähdä. Mutta jos vertaillaan näiden kotihommien tekoa käsin tai koneella tilanteessa, jossa molemmat hommat vievät säätämisineen ja vääntämisineen noin 20 minuuttia, kuluttaa hommien tekeminen käsin noin 45 kcal enemmän.
Hissit ja työpaikkakävely
Tutkijat selvittivät myös sikäläisten matti ja maija virtasten keskimääräisten rappuaskelien ja työpaikkakävelyn energiankulutusta verrattuna tilanteeseen, jossa he käyttivät hissiä tai hurauttivat autolla töihin. Matka oli keskimäärin 1,3 kilometriä. Tästä kertyi keskimäärin 55 kcal kalorinkulutus. Rappuja keskivertokansalaiset harppoivat hissin hylättyään noin 209 kpl päivässä. Siitä kertyi yhteensä 10 ylimääräisen kalorin energiankulutus.
Koneellinen arki tuo 110 kaloria vähemmän kulutusta
Kokonaiskulutus jäi koneellisesta arjesta nautiskelevalla porukalla noin 110 kcal/vrk pienemmäksi. Jos tämä kaikki kertyisi vyötärölle, tekisi se keskimäärin 4,5 kiloa vuodessa. Onneksi lihominen ei ole näin puhdasta matematiikkaa, vaan siihen vaikuttaa monien tekijöiden summa.
Silti on hyvä muistaa, että keskikokoisella ihmisellä tuo kalorimäärä vastaa noin 45 minuutin kävelyä. Ja toisaalta se, että 30–60 minuutin päivittäiset liikunta-annokset pitävät painonnousun hyvin kurissa.
Koneet romukoppaan?
Koneita ei kannata hylätä, mutta muista niiden vaikutus energiankulutuksen ja pyri olemaan aktiivinen arjessa vaikkapa kävelyn ja portaiden harppomisen kautta. Näin estät hikisempien kuntoilutreenien ohella vararenkaiden kertymistä vyötärölle. Kun lisäät tähän kokonaisuuteen hikitreeniä vaikkapa SuomiMiehen treenioppaan suuntaviivoin, alkaa kasassa olla sellainen kokonaisuus, että vaa’an lukemat eivät enää hillittömästi pompi!
Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Studio Juha Sorri
Lähteet:
Lanningaham-Foster ym. 2003. Labor Saved, Calories Lost: The Energetic Impact of Domestic Labor-saving Devices. Obesity Reseach Vol. 11 No. 10.
Levine ym. 2000. Energy expenditure of nonexercise activity. American Journal of Clinical Nutrition. 72:145, 1–4.