Vältä nämä treenimokat

Nämä yleiset treenimokat välttämällä karistat kilot helpommin, parannat kuntoasi ja terveyttäsi monipuolisemmin sekä nautit treenistä enemmän.

1. Pelkällä liikunnalla kilojen kimppuun

SuomiMies uskoo vahvasti liikunnan tehoon laihdutuksessa. Treeni ei kuitenkaan ole maan mainioin tapa karistaa kiloja. Isotkaan treenimäärät eivät tyypillisesti tiputa painoa kuin 2–4 kiloa ensimmäisen 3–4 kuukauden aikana. Säntillisen ja terveellisen ruokavalion avulla tässä ajassa karisee 9–11 kiloa. Raivokas treeni vie tuhottomasti aikaa ja altistaa varsinkin tuhdimpaan kuntoon päässeen miehen lukuisille rasitusvammoille ja kiputiloille.

Paras vaihtoehto on yhdistää ruokavalio ja maltillinen liikuntamäärä. Silloin ruokavalio tekee painonpudotushommia kellon ympäri ja 3–4 napakkaa treeniä viikossa parantavat terveyttä, kohottavat kuntoa, säästävät aineenvaihduntaa tehostavaa lihasmassaa ja tuottavat tietenkin hyviä fiiliksiä!

2. Punttia sen olla pitää, lenkkeily sulattaa lihakset

Eihän se pieni reppu mitään haittaa, jos penkistä nousee toista sataa kiloa! Tjaa. Kuntosalitreeni on mainio kuntoilumuoto, mutta jos treeni on pelkkää paikkaharjoittelua kolmen minuutin palautuksin, saattaa pala ja voima kasvaa mukavasti, mutta kroppa ei lopulta voi parhaalla mahdollisella tavalla. Puntinvääntöön vihkiytyneiden kannattaa ottaa ohjelmaan myös aerobista treeniä.

Pari lenkkiä viikossa ei lihaksia sulata. Parempi hapenottokyky suojaa elintapasairauksilta ja vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Kestävyyden kehittäminen myös todennäköisesti nopeuttaa palautumista ja kehittymistä voimatreenissä tiettyyn pisteeseen asti.  Kolmen tonnin cooperia ei tarvitse juosta, mutta 2 500 olisi hyvä taittua varsinkin nuoremmilta miehiltä.

3. Kestävyys se kaiken ratkaisee

Toinen ääriporukka ei tee lihaskuntoa kirveelläkään. ”Hiihto pitää käsivoimat kunnossa ja kesällä pilkotaan puita!”. Tämä strategia toimii vielä kohtalaisesti nuorella miehellä, vaikka lihaskuntotreenistä saisi kestävyydestä kiinnostuneelle esimerkiksi lisätehoa treeniin ja ryhdin ylläpitoon.

Kun mies alkaa lähestyä kuuttakymppiä, ikääntymiseen liittyvä lihaskato alkaa antaa ensimerkkejä itsestään. Silloin tehokasta lihaskuntotreeniä tarvitaan lihasmassan ylläpitoon. Lihaksen väsyminen ei nimittäin ole yhtä kuin sen vahvistuminen tai kasvaminen.

Salilla viihtyvien kannattaa ottaa ohjelmaansa myös kestävyystreeniä.

Vastusta pitää olla sen verran, että toistoja tulee maksimissaan noin 15 kappaletta kestävyystreenien satojen tai tuhansien toistosuoritusten vastapainoksi. Vasta silloin koko lihas joutuu tehokkaasti töihin, voima kasvaa ja lihasmassakin kehittyy ja pysyy yllä. 1–2 viikoittaista, napakkaa lihaskuntotreeniä 8–15 toiston sarjoin tekee hyvää vankkumattomille kestävyyskoneillekin!

4. Jumi on voimaa ja tönkköjumi ylivoimaa

Liikkuvuustreeni ei ole meidän miesten lempipuuhaa ja sekä puntti-Penat että kestävyys-Kaket tuppaavat ylenkatsomaan liikkuvuustreeniä. Venyttelytunnit ja joogat täyttyvät usein jo valmiiksi yliliikkuvista naispuolen edustajista, mutta mies se vaan vääntää punttia ja lenkkiä, vaikka kengännauhojen sitomiseenkin tarvittaisiin jo puolison tai naapurin apua.

Venyttelyä ja muuta liikkuvuustreeniä kannattaa vaikka ripotella päivän lomaan tai treeniliikkeiden väliin, jos puolen tunnin venyttelysessiot tai panhuilumusan, kaiuttimista kuuluvan meren kohinan ja puron solinan tahtiin venyttely ei oikein innosta. 30 sekuntia venytystä kireille lihaksille pari kertaa päivässä vaikkapa työtauolla ja pian alkaa rautakanki vertyä! Parempi liikkuvuus pitää vammat tehokkaammin loitolla ja mikä parasta, se parantaa suorituskykyä treeneissä, jotka ovat sitten niitä mielilajeja. Sama treeniohjelma parantaa voimaa tutkitusti tehokkaammin, jos sen ohella tehdään venyttelyä tai vastalihaksia venytellään treeniliikkeiden välissä.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuvat: Jiri Halttunen & Studio Juha Sorri

Lähteet:
Fogelholm, 2010. Physical activity, fitness and fatness: relations to mortality, morbidity and disease risk factors. A systematic review. Obesity Reviews. 11(3): 202-221.
Hoffmann, JR. 1997. Relationship between aerobic fitness and recovery from high-intensity exercise in infantry soldiers. Military Medicine. 162 :484-488.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on Olipa kerran mies -sivuston kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisen miehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa th-valmennus.blogspot.fi

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö