Videoterveiset Miehen tieltä: Unta palloon, sanoo tohtori

Hyvä, riittävä ja laadukas uni on säännöllisen liikunnan ja terveellisen ruokavalion ohella yksi terveyden kulmakivistä. Jo lyhytaikaisella univajeella on haitallisia vaikutuksia terveydelle, joten hyvään uneen kannattaa panostaa tietoisilla valinnoilla.

Jarmo Karpakan Via Uomo – Miehen tie -vaellus on nyt kestänyt kolme viikkoa ja tuonut Jarmon jo reilusti Napapiirin alapuolelle. Matkan varrella koivujen lehdet ovat muuttuneet keltaisiksi, ja viimeisimmällä pätkällä erityisen mieleenpainuvana Jarmolle jäi mieleen Kemijoen varren upeat kulttuurimaisemat Paakkolan tiellä, mihin Jarmo paikallisten suosituksesta poikkesi Tervolan jälkeen valtatieltä E75.

Alta kuulet Jarmon kuulumiset matkan varrelta. Varsinaisia lepopäiviä Jarmon tähänastiselle taipaleelle ei ole vielä tarvittu, mutta mies korostaa hyvän ja levollisen yöunen merkitystä raskaasta suorituksesta palautumisessa. Videolla Jarmo jakaa unitietouttaan ja kertoo, miksi riittävä ja laadukas uni on ensiarvoisen tärkeää terveyden ylläpidon ja terveysriskien ennaltaehkäisyn kannalta.

Täältä löydät tarkempaa tietoa unen vaikutuksista terveyteen.

Kirjoittaja: Jarmo Karpakka

Jarmo Karpakka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja dosentti. Hän jäi eläkkeelle kesällä 2020 tehtyään lähes 30 vuotta kestäneen uran yksityisen ja julkisen terveydenhuollon johtotehtävissä. Via Uomo – Miehen tie oli Jarmon seitsemän viikon mittainen, elo-lokakuussa 2020 suoritettu kävelytempaus Jäämereltä Itämerelle, jolla hän halusi herätellä etenkin yli 50-vuotiaita miehiä pitämään huolta terveydestään: liikkumaan, syömään ja nukkumaan hyvin.

  • Liikkuva aikuinen
  • Opetus ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö